Kvůli okruhu trpět nebudeme. Říčany vykázaly kamiony

ČTK ČTK
22. 9. 2010 16:57
Zákaz jízdy kamionů začne platit od čtvrtka
Foto: Radek Pecák

Říčany - Místa, kudy kamiony volí objízdné trasy, kvůli nově otevřenému pražskému okruhu, který je vykázal z Barrandovského mostu a Jižní spojky, se hodlají bránit. V Říčanech u Prahy proto dnes začali s instalací značek zamezujících průjezdu nákladních aut nad 12 tun.

Ve čtvrtek by měly být osazeny na celé trase od Modletic do Úval, na níž po pondělním otevření jihozápadní část pražského okruhu výrazně vzrostla doprava. Informovala o tom řekla říčanská starostka Adriena Mrázová.

Na silnici vedoucí od dálnice D1 do Říčan se přesunula těžká nákladní auta, která se po projetí okruhu nechtějí vracet na Spořilov a při jízdě například na Hradec Králové volí raději trasu přes Říčany, Škvorec a Úvaly. Situace se má podle starostky zlepšit díky novým značkám, které ale začnou v celém úseku platit až od čtvrtka.

Město má podle ní k dispozici statistiku, z níž vyplývá, že Říčanskou ulicí nyní projíždí zhruba o pětinu aut více než dříve. "Od pondělních 12:00 do dnešních 09:00 narostla doprava proti minulému týdnu o 2000 aut," uvedla starostka. Nárůst dopravy je ale znát i v Černokostelecké ulici. "Jenom za hodinu tam projelo 85 kamionů, dříve to bylo asi 20. Ta doprava se začíná zvyšovat úplně všude. My jsme se báli, že Černokostelecká to zažije taky a už je to tady," dodala.

Větší pohyb aut je i na dalších silnicích v okolí Říčan, například při jízdě od Brna řada řidičů sjíždí už na Strančice, což vede k nárůstu dopravy na jindy nevytížených komunikacích. "Přes Říčany už neprojedou, tak hledají další cesty," komentovala tuto skutečnost starostka.

 

Právě se děje

Další zprávy