Lyžař na Šumavě vyletěl z dráhy, je vážně zraněný

Domácí Domácí
31. 12. 2013 13:42
Utrpěl několik zlomenin, záchranáři mají také podezření na zranění páteře
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Železná Ruda - Horská služba v úterý zasahovala na šumavském Špičáku u vážného zranění lyžaře. Muž, který v plné rychlosti vyletěl z dráhy, utrpěl několik zlomenin, záchranáři mají také podezření na zranění páteře.

Nehoda se stala v úterý odpoledne na sjezdové dráze číslo 3. Sedmadvacetiletý muž vyletěl z dráhy a podle záchranářů zřejmě narazil do stromu.

Horská služba dorazila na místo krátce po desáté hodině. "Vyrazili jsme k němu ve třech a na místě zjistili, že muž se dostal zcela mimo sněhovou pokrývku na trati. Při nehodě utrpěl mnoho poranění, z nichž nejmenší byly drobné oděrky v obličeji," řekl Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava.

Dodal, že záchranáři měli především podezření na poranění páteře, protože muž si stěžoval na brnění v rukou. Dále si zřejmě zranil pravou paži a zlomil pravou dolní končetinu.

"Byl ovšem při vědomí a komunikoval s námi, ale postupně mu bylo hůř. Požádali jsme tedy o pomoc Leteckou záchrannou službu Armády ČR z Plzně," doplnil Kocum.

Vrtulník ale kvůli husté mlze nevzlétl a pro zraněného muže tak musela přijet sanitka. Ta ho převezla do Fakultní nemocnice v Plzni.

Horská služba vyzývá ostatní lyžaře k opatrnosti. "Na Špičáku je nyní v provozu pouze jedna sjezdová trať a pohybuje se na ní vzhledem k datu velké množství lyžařů. Je pokryta zledovatělým technickým sněhem a všichni by proto měli dbát zásad bezpečného pohybu na sjezdovkách," upozornil náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Mimo dráhu podle něj neleží sníh, zranění by proto byla velmi vážná.

 

Právě se děje

Další zprávy