Viník tragické autonehody u Plzně nemá řidičský průkaz

ČTK ČTK
30. 12. 2013 16:58
Způsobil nehodu, při níž zemřela mladá žena. Auto patrně ukradl.
Střet dvou aut u Koliby na Hradecku dopadl tragicky.
Střet dvou aut u Koliby na Hradecku dopadl tragicky. | Foto: Centrální stanice Hradec Králové

Plzeň - Dvaatřicetiletý muž, který v sobotu u Plzně zavinil tragickou nehodu tří vozidel, když ujížděl policistům, nevlastní řidičský průkaz. Auto, v němž jel, bylo navíc patrně kradené.

Policisté jej stíhali poté, co dostali hlášení, že odjel od čerpací stanice bez zaplacení. Muž je nyní v umělém spánku a ve stabilizovaném stavu. Oznámily to mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni Gabriela Levorová a mluvčí policie Plzeňského kraje Jana Tomková.

Podle Tomkové policisté nevylučují možnost, že muž vůz odcizil v Českých Budějovicích. "Tuto možnost nyní ve spolupráci s jihočeskými kolegy vyšetřujeme.

Zatím však nemáme k dispozici relevantní materiály, které by tyto informace potvrzovaly, či vyvracely," uvedla Tomková. Podobně hovořil i jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. "Je to jedna s možností, se kterými pracujeme," řekl.

Podle lékařů se zdravotní stav muže nezhoršil, prognóza ale zůstává nejistá. Naopak mimo ohrožení života už je vážně zraněná žena z protijedoucího vozu. Policie řidiče zatím nemohla vyslechnout, čeká i na výsledky rozboru krve.

"U dvaatřicetiletého muže zatím není možné říci, že je mimo ohrožení života," uvedla Levorová. Muž byl po nehodě umístěn na anesteziologicko-resuscitační kliniku s vážnými poraněními hrudníku a plic. Při nehodě zemřela jeho čtyřiadvacetiletá spolujezdkyně, další tři lidé včetně jednoho policisty byli zraněni.

Policista už byl propuštěn do domácího léčení. Další dva lidi z protijedoucího peugeotu, s nímž se viník nehody střetl, ošetřili lékaři na úrazové ambulanci, oba jsou mimo ohrožení života.

Policie se případem zabývá, vyžádala si znalecké posudky z oboru silniční dopravy, čeká také na výsledky krve, zda řidič byl nebo nebyl pod vlivem alkoholu nebo drog. Je podezřelý ze spáchání dvou třesných činů, a sice obecného ohrožení a usmrcení z nedbalosti.

Řidič vozu Škoda Felicia natankoval u čerpací stanice na okraji Plzně v Křimicích, nezaplatil a ujížděl velkou rychlostí do centra města a poté přes Skvrňany směrem na Vejprnice. Po zhruba čtyřech kilometrech dostal na konci Vejprnické ulice těsně za Plzní smyk a vjel do protisměru, kde se srazil s peugeotem, v němž zranil dva lidi.

Následně se auto odrazilo a narazilo do vozu policejní hlídky, stojícího mimo komunikaci. Hlídka tohoto služební vozidla tam podle policie prováděla běžný výkon služby. Celková materiální škoda způsobená dopravní nehodou byla předběžně odhadnuta na 140 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy