Plzeňské archeology překvapilo schodiště z 15. století

ČTK ČTK
27. 8. 2013 11:26
Zachovalé pískovcové schodiště objevili v Prešovské ulici v centru Plzně
 Ilustrační foto.
 Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Plzeň - Zachovalé pískovcové schodiště zřejmě z konce 15. století objevili archeologové v Prešovské ulici v centru Plzně, kde se pokládá nový horkovod.

O existenci schodů vedoucích z ulic do sklepů některých domů zatím věděli jen z písemných pramenů, jde tak o první hmatatelný nález takové stavby v historickém jádru Plzně. Impozantní vstup zřejmě pomáhal k bezproblémovému zásobování objektu. O nálezu informoval archeolog Západočeské muzea Jiří Orna.

"Víme, že měšťané budovali v ulicích schody do sklepů svých domů, správě města to ale vadilo, protože tím zabírali veřejné pozemky, je možné, že i z bezpečnostní důvodů," uvedl.

Schody nalezené v Prešovské ulici jsou ve velmi dobrém stavu, měří zhruba 1,5 metru, po obou stranách je uzavírají opěrné zídky. Přestože se pískovec jako stavební materiál v Plzni používal od 14. století až do 19., 20. století, došli odborníci k závěru, že by schody mohly být ze sklonku středověku, tedy zhruba z konce 15. století. Zasypány byly ale zřejmě brzy po vybudování.

Podle Orny je zajímavá i historie domu, do jehož sklepa nalezené schodiště vedlo. "Z písemných pramenů vyplývá, že od nepaměti sloužil jako hostinský dům neboli v dnešní terminologii jako hotel. Pokud tam bylo takovéto ubytovací zařízení, mohl vstup z ulice pomáhat k bezproblémovému zásobování," uvedl. Archeologové místo nálezu zdokumentovali, schodiště bylo následně zasypáno.

V Prešovské ulici se podařilo dále objevit i takzvanou kulturní vrstvu, tedy asi 15 metrů dlouhou tmavou vrstvu s velkým množstvím zvířecích kostí i úlomků keramiky. Podle archeologů vznikla po založení města na konci 13. století. "Je to jedna z prvních vrstev, které se v rámci vyměření města v té ulici usadily, a dokládá první antropogenní aktivity v tomto prostoru," uvedl Orna.

Podle něj jsou oba nálezy příjemným překvapením, protože v ulici už byly v minulosti pokládány mnohé sítě, pravděpodobnost zajímavého objevu byla proto nízká.

 

Právě se děje

Další zprávy