Nemocných s chřipkou přibývá, Plzeň hlásí epidemii

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 1. 2013 14:17
Epidemie řádí i v Havlíčkově Brodě, některé české nemocnice zakázaly návštěvy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - V Plzeňském kraji tento týden vzrostl počet nemocných chřipkou a dalšími respiračními infekcemi o šest procent, na 100 tisíc obyvatel teď v kraji marodí v přepočtu 1242 lidí.

Jeden člověk tento týden na chřipku zemřel. Celkem je v kraji 7103 nemocných.

Ze sedmi okresů překročila hranici epidemie pouze Plzeň, kde je v přepočtu 1660 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Oproti minulému týdnu v samotné Plzni nemocnost stoupla o devět procent, řekla Jitka Skálová z Krajské hygienické stanice v Plzni.

"V současné době je v Plzeňském kraji hospitalizováno na odděleních JIP a ARO se závažným průběhem chřipky deset lidí. Jedna třiaosmdesátiletá žena tento týden na chřipku zemřela," uvedla Skálová.

Nejvíce nemocných přibylo na Klatovsku, kde se nemocnost tento týden zvýšila o 34 procent. Naopak nejvíce nemocných ubylo na jižním Plzeňsku, kde nemocnost klesla o deset procent.

Kromě Plzně je nejvíce marodů na Domažlicku, kde se s respiračními infekcemi léčí v přepočtu 1424 lidí na 100 tisíc obyvatel. Nemocnost tam ale už klesá, stejně jako na Rokycansku, kde je zároveň nejméně nemocných - v přepočtu 764 pacientů na 100 tisíc obyvatel.

Nejčastěji marodí malé a školní děti, mezi seniory je naopak nemocných méně.

Tento týden přibylo nejvíce pacientů ve věkové skupině mezi 15 a 24 lety, oproti minulému týdnu se u nich nemocnost zvýšila o 17 procent, o 13 procent stoupla také u lidí nad 60 let.

Nejméně nemocných, jen dvě procenta, naopak přibylo ve věkové kategorii od 25 do 59 let.

Epidemie v Havlíčkově Brodě

Na Vysočině se zvýšil za týden počet respiračních onemocnění o 40 procent. Na Havlíčkobrodsku počet chřipek překročil práh epidemie. S virózami tam ulehlo 1822 lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, epidemická hranice je 1700 onemocnění na 100 tisíc lidí.

Hygienici v kraji evidují čtyři případy závažného onemocnění chřipkou AH1N1, zvanou prasečí. Dva případy se objevily na Třebíčsku, dva na Žďársku, řekla Radka Štěpánková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

"Zatím nebyly zakázány návštěvy ve zdravotnických zařízeních ani nebylo nutné zavírat školy. Počkáme na vývoj v dalším týdnu," řekla Štěpánková.

V nemocnicích bez návštěv

Foto: Ludvík Hradilek

Návštěvy už zakázala karlovarská nemocnice. V pátek vyhlásila zákaz návštěv u pacientů infekčního oddělení. Přidala se tak k chebské nemocnici, která už ve čtvrtek omezila vstup na některá svá oddělení a o den později navíc zákaz ještě rozšířila o internu.

Vedení nemocnic k omezení přistoupilo kvůli nárůstu počtu respiračních onemocnění a výskytu prasečí chřipky, s níž je hospitalizováno v obou zařízeních už celkem deset lidí, řekla Barbora Silná, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice.

Karlovarský kraj už má letos první případ úmrtí na takzvanou prasečí chřipku. Pacient, u něhož byl potvrzen virus H1N1, zemřel v uplynulých dnech v nemocnici v Sokolově.

Také pacienti pardubické nemocnice zůstanou bez návštěv. Zákaz platí pro všechna oddělení až do odvolání, informoval mluvčí nemocnice Dušan Korel. Podle krajských hygieniků počet nemocných výrazně roste, zatím ale v celkové populaci nepřekročil takzvaný epidemický práh.

"Z dynamiky vývoje nemocnosti zřetelně vyplývá obraz začínající epidemie, která v tomto a příštím týdnu s nejvyšší pravděpodobností přejde do epidemie plně rozvinuté. Epidemické zvýšení výskytu chřipkových onemocnění pro hospitalizované pacienty představuje zvýšené zdravotní riziko," uvedl ředitel pardubické nemocnice Tomáš Gottvald.

 

Právě se děje

Další zprávy