Plzeň pro turisty spustila aplikaci do chytrých mobilů

ČTK ČTK
15. 5. 2012 17:10
Rozsahem a funkčností se v ČR jedná o zatím velmi ojedinělý projekt
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Nokia

Plzeň - Plzeň spustila novou mobilní aplikaci pro chytré telefony a tablety, která poslouží především turistům a návštěvníkům města. Interaktivní aplikace je zdarma ke stažení.

Ve dvou jazykových mutacích nabízí mimo jiné informace o památkách a zajímavostech města, mapu, tematické trasy, praktické informace o místech a cenách parkování či možnost propojení na online rezervaci na kulturní či sportovní akce.

Novinka je zatím v Česku v takovém rozsahu spíše ojedinělá. Má vyjít vstříc turistům, kterých by do města v příštích letech mohlo přijet výrazně více, uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Plzeň očekává, že v roce 2015, kdy bude Evropským hlavním městem kultury (EHMK), přijede mnoho zahraničních turistů. Ti jsou už zvyklí podobné služby a moderní technologie využívat.

"Dnešní turista je zvyklý připravit se před cestou, najít si informace na internetu. Mobilní aplikace jim umožní mít všechno potřebné v telefonu," uvedla šéfka prezentace a marketingu magistrátu Zuzana Smotlachová. Aplikace v telefonu je navíc dostupná kdykoli, není omezena otevírací dobou jako běžná infocentra.

Aplikaci lze využívat i offline

Vzhledem k cenám při roamingu datových přenosů v zahraniční lze část aplikace využívat bez připojení na internet. Turista si například může najít nabídku památek, muzeí, galerií a přírodních zajímavostí, zjistit o nich základní informace, otevírací dobu, cenu vstupného a najít si je na mapě. Může si také vybrat trasu zaměřenou například na kostely, na děti nebo na pivovarskou tradici s vyznačenou délkou a časovou náročností. Nechybí mapa a dvě stovky fotografií.

"Seznam cílů je řazen podle aktuální vzdálenosti od uživatele, je možné také se nechat na místo navigovat," řekl ředitel Správy informačních technologií města Luděk Šantora.

Ve městě jsou na zajímavých místech a památkách umístěny takzvané QR kódy, po jejichž načtení mobilem aplikace nabídne informace o místě, rovněž bez nutnosti datového připojení. Kromě toho obsahuje aplikace možnost zakoupit plzeňské vstupenky, údaje o volné kapacitě parkovacího domu, fakta o projektu EHMK, a umožňuje vytvořit a poslat pohlednici na e-mail a Facebook.

Aplikace je pro operační systémy Android a Apple, uživatel si ji může stáhnout zdarma. Používání je bezplatné, má českou a anglickou verzi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Najděte si ten pravý smartphone pro vás.

 

Právě se děje

Další zprávy