Plzeň kupuje potraviny chudým, vyčlenila už 800 tisíc

ČTK ČTK
24. 3. 2012 14:22
Město zahájilo potravinovou pomoc loni v říjnu, zatím za ni utratilo 400 tisíc korun
Foto: wikipedia.org

Plzeň - Plzeň pokračuje v potravinové pomoci nejchudším obyvatelům, kterou zahájila loni v říjnu. Vyčlenila na ni už druhých 400 000 korun.

"Těch prvních 400 000 korun už jsme téměř vyčerpali, nepočítali jsme s tím, že by to vydrželo celý rok," uvedl radní pro sociální oblast Jiří Kuthan (ČSSD).

Radnice navíc počítá s tím, že počty potřebných spíše porostou a je připravena sumu zvýšit a potraviny vydávat trvale. Kuthan ubezpečil, že peníze několikrát kontrolují, aby pomoc nemohla být zneužita. Příjemci musí být prověřeni několika neziskovými organizacemi.

Ty za peníze nakupují hlavně různé těstoviny, mouku, cukr, olej, luštěniny, sušené mléko i levnější konzervy, které se už podle Kuthana dostaly ke stovkám rodin a lidí. Rozdělování prvních potravin provádělo občanské sdružení Naděje ve spolupráci s Diecézní charitou.

Chudší občané si mohou přijít pro pomoc i několikrát, nejdříve vždy další měsíc. "Navštíví přímo sídlo charity a sdružení. Protože jde o jejich dlouhodobé klienty a znají se, jsou všichni dostatečně informováni," dodal. Podle Kuthana peníze určitě brzy dojdou, protože výhledy české ekonomiky se horší.

"Lidé žádající o potravinovou pomoc nejsou bezdomovci či nepřizpůsobiví. Jsou to běžní občané, kteří tady dlouhodobě žijí a vinou svých závazků se dostali až na dno. Například senioři, matky samoživitelky a vícečetné rodiny," uvedl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Radnice jich eviduje přes 500 a jejich počet roste.

Sezonní práce

Navíc se k této skupině přidávají cizinci, kteří jsou v Plzni najímáni na sezonní práce. Pokud jejich práce končí, pracovní agentury je pouštějí z ubytoven na ulici. "Jsou bez prostředků a musíme se o ně postarat," říká náměstek s tím, že náklady na sociální služby a výdaje na udržení alespoň současné bezpečnosti v ulicích porostou.

Plzeň se loni rozhodla jako první město, že bude dotovat potravinovou pomoc ze svého vlastního rozpočtu. Města v Ústeckém kraji a Praha s Ostravou získávají potraviny ze sítí Federace potravinových bank, které jsou dotovány Evropským sociálním fondem.

 

Právě se děje

Další zprávy