V Plzni vznikla první církevní školka v kraji, má plno

ČTK ČTK
26. 9. 2011 16:39
Zařízení nabízí nábožensky založeným rodinám i ateistům rozvoj křesťanských hodnot
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Plzeň - Nová Církevní mateřská školka kardinála Berana začala v pondělí oficiálně sloužit v plzeňské Žlutické ulici na sídlišti Lochotín.

Školka pro 24 předškoláků navazuje na tradici bývalé křesťanské alternativní třídy. Zařízení nabízí rodičům z nábožensky založených i nevěřících rodin rozvoj křesťanských hodnot.

O vznik školky se zasadili i sami rodiče, řekla ředitelka školky Ilona Tomanová.

Církevní alternativní třída fungovala 19 let při jiné mateřské školce, v dubnu ale její ředitelka oznámila, že se církevní zaměření třídy ruší.

"Bylo to už po zápisech, takže rodiče našich dětí najednou nevěděli, kam mají dítě dát. Zvedla se vlna nesouhlasu, vznikla i petice," popsala ředitelka.

 

Díky příspěvku sponzorů, kraje, města i samotných rodičů se podařilo najít prostory a novou školku v rekordním čase zřídit.

"Obvod pro nás našel prostory v budově, kde byla soukromá jazyková škola. Muselo se to celé předělat, protože to dispozičně neodpovídalo pro děti. Kopat a bourat se začalo teprve na začátku srpna," popsala učitelka a koordinátorka projektu Petra Topoľčany.

Nábytek od sponzorů, hračky z Německa

Stavební práce přišly na víc než 2,3 milionu korun, z toho milion věnoval Plzeňský kraj, magistrát 0,2 milionu. Veškeré vybavení je darem sponzorů, část nábytku a hračky věnovala mateřská škola z Německa.

Zájem o školku je velký, kapacita se naplnila velmi rychle a už nyní se rodiče ptají na příští rok.

Školku zřizuje plzeňské biskupství, jež je v kraji zřizovatelem také Církevního gymnázia v Plzni a Církevní střední odborné školy ve Spáleném Poříčí.

Zda bude biskupství zakládat v kraji i další školy či školky, nechtěl zatím biskup František Radkovský spekulovat. "Uvidíme, jaké budou okolnosti a co se podaří," řekl.

Musíme ucpávat hodně děr, tvrdí biskup

Splnitelnější cíle jsou podle něj ale spíše neškolská zařízení, například typu mateřských center, která pod biskupstvím po kraji vznikají. Na rozjezd a provoz školy je třeba štědrého dárce. "Těch děr, které musíme ucpávat, je hodně," poznamenal biskup.

Církevní školka nabízí podle ředitelky rozvoj křesťanských hodnot a přijímá to nejlepší s křesťanských zásad.

Jednou týdně přicházejí na křesťanskou výchovu kněží od františkánů i zástupci jiných církví ekumeny a vyprávějí dětem biblické příběhy.

 

Právě se děje

Další zprávy