Aktivisté nabídli Stráskému pomoc při výsadbě stromků

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 9. 2011 16:45
Podmínkou je, aby se vysazovaly v nižších polohách, kde jsou potřeba
Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - Účastníci blokády, kteří několik týdnů bojovali proti kácení kůrovcem napadených stromů u Ptačího potoka na Šumavě, nabídli řediteli Národního parku Šumava Janu Stráskému pomoc při vysazování stromků.

"Jedinou podmínkou je, aby se stromky sázely v místech, kde jsou potřeba. Tedy v nižších polohách národního parku, kde by měly být smíšené lesy. Nikoli v horských a podmáčených smrčinách, které se obnovují samy a zadarmo," uvedl mluvčí blokády Vratislav Vozník.

Mluvčí parku Pavel Pechoušek to vítá. Odmítl zároveň, aby aktivisté určovali, kde podle jejich názoru správci parku mohou a kde nemohou stromky sázet.

Aktivisté nabídli až několik desítek pomocných rukou. "Jsme připraveni pomoci přírodě národního parku i jinou formou než občanským protestem. Pokud pracovníci parku vyberou vhodná místa pro sázení nového lesa, rádi přijedeme a pomůžeme," sdělil Vozník.

Pomáhat chce řada zájemců

Pechoušek poznamenal, že se stejným podnětem už dávno přišla řada subjektů včetně obce Modrava a Klubu českých turistů.

"Aktivisté se z jejich vzoru nechali inspirovat a konečně se odhodlali k nějaké pozitivní akci. Je jen škoda, že nepřišla mnohem dříve, přesto pomoc neodmítáme," konstatoval.

Upozornil, že aktivisté musejí počítat s tím, že teď stojí na konci dlouhé řady zájemců, kteří už před měsíci nabídli osobní pomoc pro obnovu zelené Šumavy.

Účastníci blokády chtějí pomocí ukázat, že se sázením stromků souhlasí. Podle nich výsadba jedlí i buků Šumavě prospěje zhruba o 200 metrů nad mořem níže než například v oblasti Ptačího potoka nedaleko Modravy.

"Podle vědců i zkušených lesníků se horské a podmáčené lesy obnovují po tisíciletí prostřednictvím gradací kůrovce," uvedl Vozník.

Správa parku pořádá 8. října dlouhodobě plánovanou veřejnou akci.

Podívejte se na fotky z blokády:

 

"Na třech místech Šumavy budeme sázet jedle, buky a jeřáby. Cílem je změna a zpestření skladby šumavských lesů. Lesy šumavského parku, pak budou odolnější vůči kůrovci a ten už v šumavských lesích nebude mít šanci působit takové škody," uvedl Pechoušek.

Připomněl, že ještě letos chce park vysadit 400 tisíc sazenic.

 

Právě se děje

Další zprávy