Letadlo spadlo po startu, instruktor a žák zahynuli

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 7. 2011 19:11
Osudný let u Oseku na Rokycansku byl výcvikový, jednalo se o leteckou školu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Wikimedia Commons

Osek (Rokycansko) - Osek (Rokycansko) -Pád malého letadla si v úterý dopoledne vyžádal dva lidské životy. Záchranáři dvěma mužům v letadle, které spadlo do pole na Rokycansku, už nedokázali pomoci.

Letecká dopravní nehoda byla na operační středisko ohlášena v úterý 19. července 2011 v 10. 38 hodin. Jednalo se o malé letadlo, ve kterém cestovaly dvě osoby.

Letoun se zřítil do pole mezi obcemi Volduchy a Osek na Rokycansku. Místo bylo obtížně přístupné a byl problém jej přesně určit, proto hasičům při navigaci pomohl vrtulník letecké záchranné služby. Stroj uvízl v remízku na poli v náletových dřevinách.

"Zranění byla neslučitelná se životem," řekla mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková. Podle mluvčí hasičů Aleny Marešové záchranáři spadlý stroj v poli v obtížně přístupném terénu hledali s pomocí vrtulníku, který je shora naváděl.

Podle rokycanské policejní mluvčí Jany Tomkové se stroj zřítil nedlouho po vzletu z rokycanského letiště. "Let dotyčného letadla byl výcvikový, jednalo se o leteckou školu. Osádku letadla tvořili instruktor a žák," uvedla.

Nehoda si vyžádala život pětačtyřicetiletého instruktora a žáka - cizince, jehož kompletní osobní údaje policie zjišťuje. Příčinu smrti obou mužů určí nařízená soudní pitva.Událost převzali policisté a vyšetřovatelé leteckých nehod.

Stroj patřil plzeňské letecké škole Tom Air

Stroj, který patří podle nápisů na směrovém kormidle plzeňské letecké škole Tom Air, dopadl zatím z neznámých příčin do lesního remízku na pomezí rozlehlého kukuřičného a řepkového pole.

Jiří Suttner, který je na internetových stránkách letecké školy uveden jako kontaktní osoba pro zájemce o letecký výcvik, sponzory a reklamní činnost se k události nechtěl nijak vyjadřovat. "Nejsem k tomu kompetentní, nejsem majitel školy," řekl. Na webu je uveden jako pilot školy a majitel internetových stránek.

V Česku je to v krátké době další tragická nehoda při pádu malého letadla. Minulý týden se v Brně-Medlánkách zřítilo ultralehké sportovní letadlo, v němž zahynul bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Jiřík (71), první Čech, který hrál v NHL.

 

Právě se děje

Další zprávy