Z polí jim steklo bahno do vsi, ke škodám se nehlásí

ČTK ČTK
23. 5. 2011 19:21
Firmy, které hospodaří na pozemcích, z nichž bahno přiteklo, se k úklidu nehlásí
Úlice po přívalovém dešti zaplavilo bahno
Úlice po přívalovém dešti zaplavilo bahno | Foto: Archiv HZS Plzeňského kraje

Úlice (Plzeňsko) - Obec Úlice na severu Plzeňska, jejíž střed minulý čtvrtek po přívalovém dešti zaplavilo bahno z okolních polí, už má téměř vyčištěnou náves, propláchnutou kanalizaci a vyčerpané septiky.

Studny jsou ale stále znečištěné a zahrady pokryté bahnem.

Žádná z firem, které pronajímají nebo hospodaří na pozemcích, z nichž bahno přiteklo, zatím obci pomoc nenabídla. Všichni dělají mrtvé brouky, řekla v pondělí starostka Vlasta Hornová. Pomoc tak zatím chystá jen kraj.

"Veškerý úklid by mohl stát kolem 100 tisíc korun. Hodně pomáhali hasiči a občané, kteří byli velmi solidární," dodala.

Voda v sedmi studnách je znehodnocená a musí se ještě aspoň jednou odčerpat. "Dvorky a zahrady i zámecký park jsou stále znečištěné," dodala.

Starostka chystá žádost kraji o dotaci

Starostka v úterý sepíše žádost kraji o dotaci na škody po povodních.

"Věc zkoumáme a zvažujeme pomoc. Pro tyto případy má kraj vyčleněné peníze v krizovém řízení," řekl hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

O kalamitu se kromě kraje ještě zajímal Pozemkový úřad Plzeň-sever a ministerstvo zemědělství. Starostku také kontaktovala farma z Pňovan s italskými vlastníky, která prý ale kompenzaci odmítla.

Státní Pozemkový fond a soukromá Plešnická agrární společnost, které pronajímají okolo vesnice nejvíce ploch, zatím obec neoslovily. "Nespoléhám na to, náklady zřejmě pokryjeme ze svého a snad z peněz od kraje," dodala.

Rady nabídla obec Němčovice na Rokycansku, která se kvůli stejnému případu šest let soudí se zemědělskou firmou Kladrubská a.s. "Zpochybňují prý každou fakturu obce. Nemáme peníze na to, abychom si platili šest let právníka," řekla Hornová.

Náš případ bude precedens, říká starosta Němčovic

Starosta Němčovic Karel Ferschmann jí doporučuje, aby vyvolala jednání se zemědělci a upozornila je, že "vina je jednoznačně na jejich straně ". "Řada firem už na to slyší a škody způsobené nevhodným hospodařením uhradí," dodal.

Němčovice chtějí uhradit škodu 750 tisíc korun a jsou údajně blízko dořešení sporu ve svůj prospěch. "Řada obcí i ministerstvo čeká na nás, protože to bude precedens," dodal.

Pozemky okolo centra Úlic jsou osety hlavně rychle rostoucími topoly a čínským rákosem, využívanými jako palivo pro teplárny. Bahno s vodou steklo ze svahů na dvou stranách.

Rychle rostoucí dřeviny, jejichž porost není jednolitý, se podle Hornové jen zasadí a plocha se uválcuje. Zemina z nich se pak snadno spláchne. Ze svahu na třetí straně nic nesteklo, protože tam je vojtěška, která vodu i zem udržela.

 

Právě se děje

Další zprávy