Na plzeňských právech to opět vře, nyní kvůli Vítkovi

Markéta Žižková
18. 2. 2011 15:01
Studenti žádají kvůli neprůhlednému studiu miliardáře odchod děkana Růžičky
Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - Studenti plzeňských práv se po letech opět bouří. Tentokrát vlnu protestů vyvolalo podezřelé studium miliardáře Radovana Vítka.

Studenti dokonce vyzývají děkana právnické fakulty Květoslava Růžičku k odchodu, napsal týdeník Sedmička.

Růžička se podle nich na Vítkově neprůhledném studiu podílel.

Vítek zvládl dva zápočty a zkoušku v jediný den

Z indexu Radovana Vítka, který má list k dispozici, se lze dozvědět, že měl u exproděkana Milana Kindla, který figuroval v kauze plzeňských práv, potvrzenou zkoušku ze dne, kdy byl prokazatelně ve vazbě. Státnice navíc skládal podle data v indexu v sobotu.

U děkana Růžičky pak získal podezřele rychle v jeden den dva zápočty a zkoušku. Podle studentů se přitom jedná o náročný předmět, který není jednoduché absolvovat, a už vůbec ne v jeden den.

"Je zcela evidentní, že role děkana Růžičky v případě studia Radovana Vítka nebyla náhodná. Podílel se na praktikách Kindlova vedení a je vysoce pravděpodobné, že udílel nestandardním způsobem zkoušky a zápočty i dalším prominentním studentům," řekl týdeníku student Martin Marek.

Podpis je falešný, brání se Růžička

Růžička se obviněním brání. "Nikdy jsem nedal dva zápočty a zkoušku v jeden den. Buď je falešný můj podpis, nebo celý index. Každopádně bych ho chtěl vidět."

Dříve však redaktorovi Sedmičky sdělil, že rychlé získání zápočtů a zkoušky možné je.

Bývalý proděkan Milan Kindl je společně s exděkanem Jaroslavem Zachariášem a exproděkanem Ivanem Tomažičem spojen s plagiátorskou aférou na plzeňských právech.

Ta vypukla na podzim 2009, když vyšlo najevo, že Tomažič opsal svou disertační práci. Postupně pak byly na škole odhaleny i další podezřelé praktiky jako udílení titulů takzvaným rychlostudentům.

Z vedení fakulty tehdy odešel Tomažič, Zachariáš i Kindl.

 

Právě se děje

Další zprávy