Dostanete, kolik chcete, slíbili lékařům v Plzni

ČTK Michal Štůsek ČTK, Michal Štůsek
7. 2. 2011 16:07
Kraje vymýšlejí krizový plán, kterým budou čelit případnému hromadnému odchodu lékařů
Pokud má dojít k dohodě, musí podle Leoše Hegera snížit lékaři ze svých požadavků
Pokud má dojít k dohodě, musí podle Leoše Hegera snížit lékaři ze svých požadavků | Foto: Ludvík Hradilek

Česko - Kraje připravují krizová opatření pro případný hromadný odchod lékařů.

Jako první začali v Plzeňském a Libereckém kraji, jednalo se i na Vysočinějihu Moravy.

Nejdál zatím zašla ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová.

V dopise nabídla doktorům peníze, které požadovali, tedy 8 až 12 tisíc korun k platům navíc.

Na oplátku chce, aby okamžitě stáhli výpovědi a začali spolupracovat. Podmínkou je i to, aby udrželi finanční limity v klinikách včetně center.

"Pokud lékaři výpovědi nestáhnou, nedostanou peníze ani ti, kteří odejít nechtějí, musí se solidárně dohodnout," uvedla ředitelka.

"Jestliže fakultní nemocnice dlouhodobě dobře hospodaří, je zodpovědností managementu, když peníze má, že je využije tímto způsobem," řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

"Nabídku analyzujeme a rozmyslíme si, jak se k ní postavit. Zítra se k tomu chceme sejít. Je to velmi vstřícné," uvedl šéf Lékařského odborového klubu Fakultní nemocnice v Plzni Štěpán Bejvančický. S lékaři, kteří dali výpovědi, bude jednat, aby je stáhli.

Zcela opačně na situaci reagují na Liberecku, kde kraj v pondělí oznámil, že lékařům, kteří podali výpověď, nemůže a nebude garantovat návrat do nemocnic na původní místa.

V Libereckém kraji je osm nemocnic se zhruba 800 lékaři, z nichž jen ve třech největších se lékaři aktivně přihlásili ke kampani Děkujeme, odcházíme. 

Hejtman žádá lékaře o stažení výpovědí

Nemocnice, zdravotní pojišťovny a záchranná služba podepsaly v pondělí v Plzni memorandum o spolupráci při zajištění zdravotní péče v Plzeňském kraji po 1. březnu.

Výpovědi v tamních nemocnicích podalo 306 doktorů. Nejvíce ohroženými obory v regionu budou neonatologie, porodnice, chirurgie a ARO v Klatovech.

Kraj už s pojišťovnami zahájil diskusi o větším zaměření na jednodenní a ambulantní výkony i o restrukturalizaci lůžek.

Hejtman Milan Chovanec s radním pro zdravotnictví Václavem Šimánkem (oba ČSSD) rozeslali odcházejícím lékařům otevřený dopis. Mimo jiné jim navrhují, že se mohou vrátit na svá původní místa.

"Žádáme vás, abyste tak učinili nejlépe do konce tohoto pracovního týdne, tedy do 13. února," uvádí se v dopise.

Situace se komplikuje na jihu Moravy, kde více než polovina lékařů z Masarykova onkologického ústavu v Brně odmítla v případě doktorského exodu přebírat akutní péči za jiné nemocnice. V kraji přitom plánuje odejít 541 doktorů, což je asi třetina z celkového počtu.

Politici reagují i na Vysočině. Pokud se neobnoví jednání mezi vládou a Lékařským odborovým klubem, přestanou nemocnice na Vysočině od pondělí 14. února přijímat pacienty na plánované operace. Primáři začnou vybírat pacienty k propuštění do domácí péče.

Novinářům to v pondělí řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD).

Ministr zdravotnictví Leoš Heger s lékaři vyjednává již několik týdnů, zatím se oběma stranám nepodařilo najít shodu.

Poslední návrh, který by na platy zdravotníků přidal dvě miliardy korun, odboráři neakceptovali. Ministrovy návrhy nepovažují lékařští odboráři za dostatečné. Vadí jim, že by peníze nešly pouze na platy lékařů, ale také sester.

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka také ministrova nabídka lékařům negarantuje, že peníze opravdu dostanou. "Všechno jsou to jen přísliby, kterým se nedá věřit," prohlásil Kubek. Proto prý nemohou šéfové komory lékařům nařídit, aby výpovědi stáhli.

Heger dohlédne na ředitele 

Další jednání budou pokračovat v pondělí. V rozhovoru pro MF Dnes Leoš Heger naznačil, že by ředitele nemocnic, kteří nevynaloží prostředky na platy lékařů, mohl jednoduše odvolat nebo jim "zatrhnout" odměny.

"Vydali jsme příkaz ředitelům, aby ty peníze šly do mezd," řekl deníku. "Ředitelé to jistě udělají, protože je to snadno kontrolovatelné. Poslechnout sice nemusí, ale ředitel je kdykoli odvolatelný a dostává z ministerstva odměny. Jsem připraven tyto nástroje použít."

K výzvě Děkujeme, odcházíme se přidalo přes 3800 lékařů v celé republice, kteří k 1. březnu odejdou ze svých pracovišť. Na vyřešení složité situace tedy zbývá několik málo týdnů.

Pokud se vláda s odbory nedohodne, přijde na řadu krizové řešení, to ale zatím nemá konkrétní podobu. Jasné již v tuto chvíli je, že některá oddělení budou muset pro nedostatek doktorů omezit svoji péči nebo v horším případě i zavřít.

 

Právě se děje

Další zprávy