Nová budova galerie v Plzni se prodraží, peníze chybí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 1. 2011 11:11
Náklady vyšplhaly na 850 milionů, původní odhady byly 500
Vítězný návrh nové budovy Západočeské galerie v Plzni
Vítězný návrh nové budovy Západočeské galerie v Plzni | Foto: Web Západočeské galerie v Plzni

Plzeň - Nová budova Západočeské galerie v centru Plzně už nemá daleko od vydání územního rozhodnutí.

Projektu, který zvítězil v soutěži Plzeň jako Evropské hlavní město kultury 2015, zatím ale chybí peníze.

Náklady se totiž vyšplhaly z původní půl miliardy na 850 milionů korun. "To je pro Plzeňský kraj jako investora nepřijatelná suma. Jeho prioritou jsou dopravní stavby a dostavba klatovské nemocnice," řekl hejtman Milan Chovanec.

"Neumím si představit, že bychom tuto sumu do galerie dali," uvedl hejtman. Původní odhad by se podle něj neměl překročit.

"Je to ale pořád o tom, že by minimálně polovina měla být z dotací a na zbylých 200 až 250 milionů Kč by si mohl kraj vzít dlouhodobý hypoteční úvěr hypoteční úvěr a zvažovat, jakým způsobem se vystěhovat z těch současných budov, aby provozně šetřil a postupně je opustil," dodal.

Příslib dotací neexistuje

Krajský odbor kultury, který za projektem stojí, musí společně s městem komunikovat s ministerstvem kultury. "Očekávám, že Plzeň v rámci Evropského města kultury 2015 alespoň verbálně pomůže, že se vydá společná delegace města na ministerstvo. Dosud se pan ministr k tomu staví tak, že poskytne Plzni zhruba 100 milionů korun, což ten problém neřeší," dodal Chovanec.

Žádný příslib dotací zatím neexistuje. Názor jít formátem PPP projektu, tedy postupným splácením nájmu soukromému investorovi, hejtman u tohoto nevýdělečného projektu odmítá. Kraj by nakonec podle něj zaplatil ještě více.

U projektu se navíc objevily dva další problémy. "Archeologové tam našli údajně významný nález, ale zásadnější je, že se tam objevila rozsáhlá ekologická zátěž po bývalé benzince, jejíž sanace si vyžádá miliony korun," uvedl hejtman.

Kraj teď bude jednat s magistrátem jako vlastníkem pozemku, který by ji měl odstranit. Radnice poskytla pozemek za symbolickou cenu, za nějž jí kraj recipročně převede 1,5hektarový pozemek ve Skvrňanech na výstavbu nového atletického oválu.

"Město s námi nikdy nepodepsalo nějaký závazný dokument o tom, že galerii postavíme. Od začátku říkáme, že uděláme projekt a územní rozhodnutí, ale pokud neseženeme dotace, tak do toho nepůjdeme," uvedl hejtman. Přesto uznává, že by kultura novou galerii potřebovala, ovšem ne tak velkou. Prvním krokem k zeštíhlení bylo, že parkování pro návštěvníky a zaměstnance nemá být ve dvou, ale jen v jednom podzemním patře.

 

Právě se děje

Další zprávy