TOP 09 je proti oposmlouvě v Plzni. Prý kvůli kmotrům

ČTK ČTK
26. 10. 2010 14:32
ODS má primátora, ČSSD ho vyvažuje třemi náměstky, jedním radním a právem veta

Plzeň - ČSSD a ODS v Plzni míří k velké koalici. Primátorem má být lídr vítězné ODS Martin Baxa.

Okresní výkonný výbor ČSSD i oblastní rada ODS v pondělí večer schválily předběžně dohodnutý koncept spolupráce, který vypracovaly v neděli vyjednávací týmy obou stran.

ČSSD si nárokuje v devítičlenné radě místa tří náměstků a jednoho radního, ODS připadne kromě primátora další náměstek a tři radní.

V pořadí třetí TOP 09 rozhodnutí překvapilo. Podle ní prý ČSSD odmítla nabídku mít poprvé od roku 1938 v Plzni primátora s většinou v Radě města a získat posty starostů v největších plzeňských obvodech.

Nově vzniklá vláda prý nen zárukou toho, že dojde ke změně poměrů na radnici. "Pan Baxa buď záměrně lže, když nás vinní z vytvoření velké koalice, nebo jako lídr ODS ani neví, co mu jeho kmotr Roman Jurečko dělá za zády," napsal v prohlášení lídr plzeňské TOPky Ondřej Ženíšek.

Komunální volby v Plzni vyhrála ODS, ale tak těsně před ČSSD, že obě strany mají po 14 mandátech. Velká koalice jim tak v sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu přinese pohodlnou většinu 28 hlasů. Velká koalice vládla Plzni už v letech 1998 až 2002.

"Rámcový koncept spolupráce byl schválen 24 z 26 hlasů, teď se začne pracovat na konkrétnější podobě spolupráce a na návrhu koaliční smlouvy," uvedl v pondělí šéf vyjednávacího týmu a zároveň plzeňské sociální demokracie Martin Zrzavecký.

Také ODS podle Baxy schválila spolupráci drtivou většinou hlasů.

ČSSD chce právo veta

Podle modelu rozdělení postů by měli sociální demokraté získat místo prvního náměstka. S ohledem na úspěšnou kandidaturu Plzně na evropské hlavní město kultury v roce 2015 by jím měl být náměstek pro kulturu.

Vzhledem k tomu, že v devítičlenné radě bude mít ODS celkem pět lidí a ČSSD čtyři, chtěli by sociální demokraté prosadit právo veta. "Aby bylo možné ve sporném případě věc z programu rady stáhnout a řádně ji prodiskutovat," poznamenal Zrzavecký.

V zastupitelstvu Plzně získala ještě sedm mandátů TOP 09, Občané.cz i KSČM mají po pěti a Pravá volba pro Plzeň dva mandáty.

ODS po volbách oslovila k jednání všechny zvolené strany kromě KSČM. Zástupci TOP 09 a Občané.cz ale v pátek oznámili, že s ODS nebudou dále jednat, neboť se podle nich vnitřně nezměnila. Znemožnili tak vznik pravicové koalice.

ODS, jež se na vedení Plzně podílela minulých 20 let, tak jednala jen s ČSSD. Velkou koalici obě strany nevylučovaly už před těmito volbami. Jako velmi pravděpodobnou možnost toto spojení odhadovali i politologové.

 

Právě se děje

Další zprávy