Už nechceme jednat s ODS, říká pravice v Plzni

ČTK ČTK
23. 10. 2010 10:09
ODS neprošla očistou, vadí TOP 09 a uskupení Občané.cz
V čele seskupení Občané.cz stojí Pavel Rödl , současný plzeňský primátor v minulých volbách zvolený za ODS. Z této strany odešel až letos v srpnu.
V čele seskupení Občané.cz stojí Pavel Rödl , současný plzeňský primátor v minulých volbách zvolený za ODS. Z této strany odešel až letos v srpnu. | Foto: Ondřej Besperát

Plzeň - TOP 09 a Občané.cz, jejichž lídrem je dosavadní primátor Pavel Rödl (dříve ODS), nebudou v Plzni už dál jednat o případné koalici s ODS, která vyhrála komunální volby. Oznámil to za oba subjekty lídr TOP 09 Ondřej Ženíšek.

Změna stylu vedení Plzně byla pro obě strany jedním z hlavních bodů kampaně. Protože ale prý místní ODS neprošla žádnou vnitřní očistou, další spolupráce s ní není možná.

Dál jsou obě strany ochotné vyjednávat o případné koalici s ČSSD, eventuálně s Pravou volbu pro Plzeň. Prohlášením tak fakticky padla možnost utvořit v Plzni pravicovou koalici.

ODS volby vyhrála těsně před ČSSD. Těsné vítězství ale přineslo stejný zisk 14 mandátů pro obě strany. V sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu zasedne ještě TOP 09 se sedmi zastupiteli, Občané.cz s pěti, KSČM s pěti a Pravá volba pro Plzeň se dvěma mandáty.

Vyjednávači ODS se v úterý sešli na informativní schůzce se zástupci všech stran kromě KSČM. Další jednání ohlásili až po senátních volbách, na které se chtěli stejně jako ČSSD zaměřit.

Vadí hlavně Jurečko

Podle TOP 09 a Občané.cz se plzeňská ODS vnitřně nezměnila. "Svědčí o tom mimo jiné skutečnost, že vedoucí úlohu ve vyjednávacím týmu ODS měl pan Roman Jurečko. Dospěli jsme k přesvědčení, že plzeňská ODS skutečný zájem o vytvoření pravicové koalice nemá a jen ho předstírá," konstatoval Ženíšek. Právě Jurečko je někdy označován za nejvlivnější osobu místní ODS.

Prohlášení překvapilo lídra ODS a kandidáta na primátora Martina Baxu. "Mrzí mě, že takové zásadní oznámení a informaci posílají tyto strany médiím, aniž by něco řekli mě nebo někomu jinému z našeho vyjednávacího týmu," uvedl.

Pokud se bude chtít ODS dál podílet na vedení města, jediná varianta pro ní zůstává dohodnout se s ČSSD. Společná koalice těchto stran už v Plzni vládla. ČSSD, která ale letos dosáhla v Plzni historického úspěchu, může chtít jít ještě výš a získat místo primátora. To by jí mohla teoreticky přinést koaliční spolupráce s TOP 09 a Občané.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy