Distributor autodílů dá na Plzeňsku práci 150 lidem

ČTK ČTK
18. 10. 2010 15:20
V Nýřanech u Plzně si Trost pronajal skladové plochy
Foto: Web Orange Park

Nýřany - Přední evropský distributor automobilových dílů, německý Trost Auto Service Technik, si v průmyslové zóně Orange Park u Nýřan na Plzeňsku pronajal 23 tisíc metrů čtverečních skladových ploch.

Otevře tam centrální sklad pro Německo, Rakousko a region střední a východní Evropy, řekl dnes Filip Kozák z firmy CB Richard Ellis, která kontrakt zprostředkovala.

"Zaměstnají až 150 lidí, v první fázi zhruba 40. Poptávku na úřadě práce už mají. Stěhovat se budou v listopadu a plný provoz naběhne příští rok," dodal. Trost je podle něj první nájemce v Orange Parku, kde si pronajal celou jednu už dokončenou halu.

Rozloha parku je 200 hektarů a do budoucna nabídne až 700 tisíc metrů čtverečních skladových a logistických ploch. "Nájemci zde mohou profitovat z dostatku pracovní síly, výborné dostupnosti se samostatným exitem a energeticky úsporných budov," řekl Kozák. Vlastníkem je britská developerská a investiční skupina Mayfield Real Estate ze skupiny Fordgate.

O průmyslové nemovitosti je zájem

Plzeňský kraj zažil podle Kozáka za poslední rok, tedy v době krize, nejvýraznější boom ze všech moderních průmyslových zón v zemi.

"V době kdy jsou nájemní transakce průměrně 5000 metrů čtverečních, je jedinečné pracovat s tak významným požadavkem, jako je Trost. Aktuální zájem o vetší skladové jednotky nasvědčuje, že se trh průmyslových nemovitostí odrazil ode dna a vykazuje pozitivní vývoj," dodal.

CB Richard Ellis eviduje v Orange Parku další tři zájemce s poptávkou nad 10.000 metrů čtverečních nájemních ploch. Zájem mají logistické i výrobní firmy, například z plastikářství. Trost, který už má pobočku v Praze, využije "jedinečné lokality poblíž německých hranic", deset kilometrů za Plzní u dálnice D5.

Trost zaměstnává 4 tisíce lidí

Trost se sídlem ve Stuttgartu má pobočky kromě Německa a Česka také na Slovensku, v Rakousku, Polsku, Rumunsku, Maďarsku, Srbsku a na Ukrajině. Dohromady zaměstnává 4000 lidí. Loňský obrat dosáhl 770 milionů eur (asi 19 miliard korun).

Přední distributor automobilových součástek ovládá ze 60 procent rodina Trostových a zbytek drží Nadace Joachima Herze. V Německu má přes 110 velkoobchodů a v dalších zemích 80. Kromě automobilových dílů, nabízí nářadí, vybavení dílen a služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy