Plzeň porazila Ostravu a je Evropským městem kultury

Domácí Domácí
8. 9. 2010 17:02
Verdikt vynesla jedenáctičlenná porota

Praha - Po mnoha měsících boje je rozhodnuto. Mezinárodní porota zvolila Evropským hlavním městem kultury 2015 Plzeň.

Druhé kandidátské město - Ostrava - odešlo poraženo. O jediný hlas.

Předseda poroty, Sir Robert Scott, ale upozornil, že verdikt poroty je pouze doporučující. Konečné slovo nakonec bude mít ministr kultury Jiří Besser.

Podle Scotta bylo hlasování jejích 11 členů tak těsné, jak jen může být. "To dilema nešlo jen napříč komisí, ale i v nás, bylo to jen o jeden hlas," dodal místopředseda poroty Roman Bělor.

Evropské město kultury

  • Idea: Sbližovat evropské národy.
  • Historie: Evropské město kultury zavedla Rada ministrů v roce 1985.
  • Vývoj: Roku 1999 vznikl titul Evropské hlavní město kultury. První bylo německé město Výmar.
  • Další změny: Od roku 2007 jsou držiteli titulu vždy dvě města ze dvou zemí EU, po jednom z každé.
  • Česká republika: Roku 2000 byla hlavním evropským městem kultury Praha.
  • Současnost: Evropskými městy kultury pro rok 2010 jsou: Pětikostelí (Pécs, Maďarsko), Essen (Německo) a Istanbul (Turecko).

Kromě prestiže je zisk titulu mimořádnou příležitostí, jak přilákat turisty i investory a upozornit na město i za hranicemi Česka.

Titul Evropského města kultury Unie každoročně propůjčuje dvěma evropským městům. Cílem je umožnit vybraným městům prezentovat svou kulturu a její rozvoj.

Projekty realizujeme, zní i z Ostravy

Plzni oficiálně přidělí titul Evropské hlavní město kultury roku 2015 rada ministrů kultury Evropské unie v květnu 2011. Vítězné město musí připravit na rok 2015 bohatý kulturní program.

Ani Ostrava by ale neměla házet flintu do žita. Vedení obou měst totiž slíbilo, že se projekty budou snažit zrealizovat bez ohledu na to, jestli titul získají nebo ne.

Plzeň plánuje například stavbu nového divadla a sportovně-kulturního centra ve Štruncových sadech.

Ostrava zase připravuje společensko-kulturní klastr na Černé louce, kde má vzniknout koncertní síň, galerie nebo hudební pavilon.

Obě krajská města se na vyhlášení připravila.

Plzeňský magistrát přichystal velkoplošnou projekci a už od dopoledne běžel v "Hyde Parku" ve Smetanových sadech doprovodný program. Mimo jiné se promítaly nahrávky zachycující důležité události a akce kandidatury města.

To Ostravané mohli slavnostní vyhlášení výsledků sledovat na ostravském Masarykově náměstí. Nechyběly například koncerty. Navzdory prohře program večer zakončí vystoupení populární kapely Kryštof.

 

Právě se děje

Další zprávy