Foto: Východočeši jezdí 'egyptským' vlakem. Do Moravské Třebové

Foto: Východočeši jezdí 'egyptským' vlakem. Do Moravské Třebové
S nápadem přišel hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který to okoukal během dovolené ve Švýcarsku. Od něj to zase okoukal Královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Přijel z Hradce do Pardubic vše obhlédnout a také to prý u sebe zavede.
Polepené vlaky propojí Pardubický a Královéhradecký kraj vzájemnou spoluprácí. Společně chtějí realizovat polep pěti elektrických jednotek, které budou jezdit na trase Pardubice -Hradec Králové - Jaroměř. Tři jednotky dostanou polep s motivy Pardubického kraje, dvě ozdobí motivy Královéhradeckého kraje. No, 2,5 soupravy a 2,5 soupravy by bylo spravedlivější....
Retrovýpravčí, zdatně napodobující Vlastu Buriana, domlouvá s mašinfírou, aby neodjel hned, jak zapíská, a počkal až nastoupí. Kromě výpravčího totiž při prezentační jízdě představoval i průvodčího. Pocházel zřejmě z Pardubic, neboť hejtmanovi Martínkovi říkal: "Takže my jsme to vymysleli a Hradečáci to od nás opajcujou?"
Ale nevěřte na pardubicko-hradeckou řevnivost. Hejtman Královéhradeckého kraje dokonce dostal od hejtmana Pardubického kraje dárek. Perníkový pozdrav z Pardubic zobrazující mašinku projíždějící kolem pardubické dominanty, Zelené brány. To se může stát jen na perníku.
Foto: Zuzana Hronová
Zuzana Hronová Zuzana Hronová
8. 3. 2012 5:48

Pardubický kraj přišel s novinkou v české osobní železniční dopravě. Regionální vlaky postupně opatřuje polepem, který má upozorňovat na místní pamětihodnosti či připomínat zdejší slavné osobnosti. Hotové jsou zatím soupravy Regionova propagující moravskotřebovské muzeum s mumií princezny Hereret a muzeum loutek v Chrudimi.

 

Právě se děje

Další zprávy