Vláda navýšila základní jmění Explosie o 250 milionů

ČTK ČTK
3. 7. 2013 12:20
Kabinet tím chce společnosti vyrábějící trhaviny pomoci do doby, než bude privatizována
Explosia má potíže a dlouhodobě končí ve ztrátě.
Explosia má potíže a dlouhodobě končí ve ztrátě. | Foto: ČTK

Praha - Vláda v demisi ve středu schválila navýšení základního jmění pardubické firmy Explosia o 250 milionů korun.

Kabinet odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) tím chce společnosti vyrábějící trhaviny pomoci do doby, než bude privatizována.

Navýšení základního jmění by mělo zajistit budoucnost firmy na příští rok až dva, řekl po jednání vlády ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle něj je vládní rozhodnutí krokem "odpovědného vlastníka", který společnost zajistí, dokud pro ni stát nenajde strategického partnera. "Tento výdaj nemusíme chápat jako nevratný výdaj. Jsem si jist, že se jedná o dobrou investici," řekl novinářům Kalousek.

Pardubická chemička podle něj má budoucnost, ale musí překlenout obtížné období.

"V rámci budoucí privatizace, ke které nepochybně nějaká vláda přistoupí, oněch 250 milionů korun, o které dnes vláda navýšila základní jmění, se stane budoucím příjmem státu v rámci privatizace," dodal Kalousek.

Explosia má potíže a dlouhodobě končí ve ztrátě. Od roku 2008 vykazuje chemička ztrátu v rozmezí 30 až 85 milionů korun.

Firma je státním podnikem, všechny akcie drží ministerstvo financí. Vláda měla před časem projednat prodej strategické firmy do soukromého sektoru. Nástupem úřednické vlády se tento plán odkládá.

Firma vyrábí především trhaviny a střeliviny pro civilní i vojenský sektor. Nejznámější se stala díky trhavině Semtex, kterou ale už prakticky nevyrábí.

 

Právě se děje

Další zprávy