Gočárovy mlýny se stanou centrem festivalu architektury

ČTK ČTK
9. 5. 2013 15:16
Kocerty, představení, přednášky a diskuse o budoucnosti mlýnů potrvají do 14. května
Budova Městského divadla v Pardubicích byla slavnostně otevřena před 100 lety.
Budova Městského divadla v Pardubicích byla slavnostně otevřena před 100 lety. | Foto: Zuzana Hronová

Pardubice - Osiřelé automatické mlýny v Pardubicích, kde v březnu skončila výroba, oživí kulturní akce. Festival nabídne od 30. května do 14. června divadelní představení, tvořivé dílny, výstavy nebo koncerty.

Mlýny projektoval architekt Josef Gočár a jsou významnou dominantou města. Opuštěné objekty jsou nyní na prodej, uvedl Zdeněk Závodný z Divadla 29, které festival pořádá.

"Tento projekt by mohl otevřít dialog o dalším možném obsahu a využití Gočárových mlýnů a o jejich potenciálu pro město," dodal Závodný.

Diskuse o budoucnosti mlýnů

Festival má tři dramaturgické linie. První z nich zahrnuje umělecká vystoupení s hlavním tématem budovy mlýnů. Druhá nabídne koncerty a divadelní představení. A konečně třetím motivem festivalu jsou přednášky a debaty o architektuře obecně, ale i o historii mlýnů a jejich budoucnosti.

Festival zahájí muzikál Divadla Gočár, což je zhudebněná debata tří významných architektů minulého století, Josefa Gočára, Pavla Janáka a Josipa Plečnika.

Velikáni se mezi sebou přou, kdo z nich vytvořil významnější dílo. "Představení mělo premiéru v prosinci 2012 a sem přesně pasuje. Představení je velice vtipné a svojí formou přístupné nejširší veřejnosti," řekl Závodný.

Diváky také čeká představení, jehož hlavní hrdinkou bude architektova manželka Marie Gočárová, koncerty Lenky Dusilové nebo jazzfunkového big bandu KYX Orchestra.

Celý festival završí mezioborová konference o možném využití průmyslových budov automatických mlynů.

 

Právě se děje

Další zprávy