Online: Česko je pokryté ledem, nehod přibývá

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 3. 2013 14:28
Jen na Chrudimsku došlo ráno ke 40 nehodám. Situaci sledujeme živě
Při příjezdu místní jednotky na místo události byl mladý řidič i jeho spolujezdec v péči záchranné služby. Oba účastníci nehody neutrpěli viditelná zranění a odmítli převoz do nemocnice.
Při příjezdu místní jednotky na místo události byl mladý řidič i jeho spolujezdec v péči záchranné služby. Oba účastníci nehody neutrpěli viditelná zranění a odmítli převoz do nemocnice. | Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Česko - Silnice v Česku zasypal nový sníh a na mnoha místech hrozí náledí. Řidiči kloužou, policie hlásí desítky nehod.

Nejhorší situace je v Pardubickém kraji. Silnice z Chrudimi do Pardubic byla kvůli srážce několika aut více než dvě hodiny uzavřená. Policie v regionu od rána eviduje více než 40 nehod.

"Celý okres Chrudim má kalamitní situaci, kdo skutečně nutně nemusí, neměl by raději vyjíždět," uvedl operační důstojník krajské policie.

Před náledím silničáři varují zvláště v západní části regionu, nebezpečné silnice jsou ale i na Svitavsku a Orlickoústecku.

Ledovka komplikuje dopravu i na Litoměřicku. Policisté upozorňují, že silnice číslo 8 u Velemína směrem na Teplice je kvůli ledovce nesjízdná pro nákladní dopravu.

Tahač s návěsem uvízl ráno v mírném kopci na Děčínsku u obce Markvartice.

Libereckém kraji napadlo do rána až deset centimetrů sněhu a na většině území kraje stále sněží. Problémy tady mohou mít kamiony ve stoupáních.

Středeční ráno bylo na celém území Česka mrazivé. Nový sníh nad ránem napadl zejména na severu a severozápadě republiky. Například v Karlových Varech leží 7 cm, v Chebu 6 cm, v Praze-Ruzyni 3 cm, v Liberci 10 cm, v Ústí nad Labem 7 cm a v Plzni 5 cm sněhu.

Silnice v Česku pokryl nový sníh a led, desítky nehod

Důsledky poklesu teplot a přívalů sněhu trápí i obyvatele Německa, Francie i Ruska. Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem musely nuceně přenocovat tisíce cestujících, desítky letů jsou rušeny. Ve Francii zůstává stále asi 70 000 lidí bez elektřiny. Sněžení způsobuje problémy na letištích a silnicích v Rusku.

Český hydrometeorologický ústav varuje před ledovkou. Výstraha platí do 20:00 pro kraj Pardubický a Královéhradecký a pro některé okresy Středočeského kraje a Vysočiny.

Varování meteorologů před ledovkou se ve středních Čechách týká Kolínska, Kutnohorska, Mladoboleslavska a Nymburska. Na Vysočině by s ní měli počítat lidé na Havlíčkobrodsku a v okrese Žďár nad Sázavou.

"Lokálně se při mrznoucím mrholení očekává tvorba ledovky. Komunikace budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám," uvedli meteorologové a doplnili, že řidiči by měli při jízdě autem sledovat dopravní zpravodajství.

U Medlešic na Chrudimsku se na frekventované státní silnici z Chrudimi do Pardubic srazila dvě osobní auta a dodávka. Poblíž místa nehody bylo několik dalších havarovaných vozidel, většinou sjela do příkopu.

Téměř neprůjezdná byla i náhradní vedlejší silnice z Chrudimi přes Ostřešany. Auta jezdila krokem a cestu lemovala vozidla v příkopu.

Další havárie náledí způsobilo například u Heřmanova Městce a Zaječic na Chrudimsku nebo u Čepí na Pardubicku.

Hasiči nejprve zajistili volně položený náklad v dodávce a začali s vyprošťováním. Silnice byla kompletně uzavřena. Dodávku i s nákladem se jim podařilo vytáhnout pomocí navijáku.
Hasiči nejprve zajistili volně položený náklad v dodávce a začali s vyprošťováním. Silnice byla kompletně uzavřena. Dodávku i s nákladem se jim podařilo vytáhnout pomocí navijáku. | Foto: HZS Libereckého kraje

Nehodám se nevyhnuli řidiči ani na Orlickoústecku a Svitavsku. U Zámrsku na Orlickoústecku se srazila dvě osobní auta, stejně tak u Tisové, další havárie se stala u Dobříkova nebo Moravské Třebové. Nehody se většinou obešly bez zranění.

Podle informací policie přibývá dopravních nehod v Libereckém kraji. Pozor by si měli dát motoristé na rychlostní silnici 35 ve směru z Turnova na Liberec. Na vrcholu Jeřmanického kopce havarovala dvě osobní auta a jeden pruh je tam uzavřen.

Na silnici 13 u Kunratic u Cvikova na Českolipsku havarovalo další osobní auto a skončilo v příkopě. Nehoda dvou aut je hlášena na stejné silnici také u Stráže nad Nisou ve směru na Krásnou Studánku.

Až deset centimetrů sněhu připadlo přes noc v některých částech Plzeňského kraje. Zejména na severu regionu, kde byly přeháňky nejsilnější, byla od úterních 23:00 v terénu veškerá technika silničářů.

Všechny vozovky v kraji jsou sjízdné, leží na nich buď rozměklý sníh, nebo jsou projeté pluhem. V regionu se stalo několik menších dopravních nehod, žádné výrazné komplikace ale zatím policie ani silničáři nezaznamenali.

"Nejvíce sněhu napadlo na severu regionu, tedy na Tachovsku a Plzni-severu. V ostatních oblastech, jako je třeba Klatovsko, to bylo slabší, tam připadl jen poprašek kolem centimetru," uvedl krajský dispečer zimní údržby Jiří Slapnička.

V Ústeckém kraji přes noc napadlo několik centimetrů sněhu. Silnice jsou většinou se zvýšenou opatrností sjízdné, silničáři upozorňují na rozbředlou vrstvu sněhu po chemickém ošetření.

Na zasněžené vozovce havaroval řidič osobního auta ve Vysoké Peci na Chomutovsku. Dostal smyk na zasněžené vozovce a narazil do plotu, nehoda se obešla bez zranění.

Kouzlo velkoměstské zimy. Paříž a Londýn pod sněhem

Vedlejší silnice pod sněhem a hlavní většinou se zbytky rozbředlého sněhu čekají na řidiče v Karlovarském kraji. V regionu mrzne, a tak silničáři uklízí silnice spíše pomocí pluhů. V úsecích, kde se používá inertní posyp, může být pod vrstvou sněhu náledí, řekl vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

"Silně mrzne. Například v Ostrově klesly teploty až k minus 12 stupňům. Naštěstí ale nefouká silný vítr, a tak se netvoří sněhové jazyky," popsal situaci Bulka.

V noci na středu měly problémy kamiony hlavně ve svazích, doprava se ale nikde nezastavila. "Nyní se soustředíme na vedlejší silnice, protože od večera jsme vyjížděli hlavně na hlavní tahy, aby se doprava v kraji nezastavila," uvedl Bulka.

V Královéhradeckém kraji v noci na středu napadlo několik centimetrů sněhu. Rozbředlý sníh leží na řadě silnic prvních tříd, zbytky rozbředlého sněhu jsou i na dálnici D11 z Prahy do Hradce Králové. Sníh leží na řadě silnic nižších tříd. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost.

 

Právě se děje

Další zprávy