Velký požár v pardubické Synthesii. Ozvaly se exploze

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 3. 2012 19:54
Podle odhadů požár způsobil škodu mezi 20 až 25 miliony korun. Nikdo nebyl zraněn
Hořet v továrně začalo kolem čtvrté hodiny ráno
Hořet v továrně začalo kolem čtvrté hodiny ráno | Foto: HZS Pardubického kraje

Pardubice - V objektech firmy Rekla v areálu pardubické Synthesie vypukl ve čtvrtek na ránem vypukl velký požár, podle odhadů způsobil škodu mezi 20 až 25 miliony korun.

Hasiči likvidovali oheň celý den a podařilo se jim ho uhasit až v 18:30, uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Zaměstnanci firmy Rekla se po požáru budou moci vrátit do práce v pondělí, kdy by mělo vyšetřování spáleniště skončit, řekl spolumajitel firmy Jan Roček. Hlavní výrobní objekty firmy podle něj poškozeny nebyly.

Ve skladech společnosti, jež zpracovává a likviduje nebezpečné odpady, začalo hořet ve 4:00, krátce po 06:30 dostali hasiči požár pod kontrolu. Příčiny požáru bude vyšetřovat policie. Zatím se ale čekalo, až budou moci na místo vstoupit.

"Ohledání proběhne během pátku, vyšetřovatelé kvůli dohašování do večera nemohli. Místo budou zatím hlídat," uvedla mluvčí krajských hasičů Eva Maturová. Policie pracuje s variantami, že by příčinou požáru mohla být závada na elektroinstalaci, nešťastná náhoda či cizí zavinění.

Oheň vyvolal několik explozí

V pátek do areálu přijedou odborníci z Technického ústavu požární ochrany z Prahy, odborníci z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru i odborníci se speciálním přístrojem Sferon na prostorovou dokumentaci.

Podle Horákové požár vznikl na zpracovatelské lince k likvidaci oleje, která stála v dřevěné hale. Z ní se oheň rozšířil na sklad s minerálními oleji. Oheň vyvolal několik explozí. Plameny zasáhly i dvě nákladní auta.

Krajští hasiči hlásili únik jedovatých zplodiny hoření. Městský rozhlas vyzýval obyvatele, aby omezili venkovní aktivity a nevětrali. Podle mluvčí Synthesie ale zplodiny neunikaly, jedovaté koncentrace nezachytil kolem 8:00 ani speciální měřicí vůz. Jan Roček uvedl, že škody jsou jen na majetku jeho firmy.

Prohlédněte si fotografie rozsáhlého požáru v Synthesii:

V areálu Rekly nebyli v době požáru žádní lidé, neboť se tu pracuje na jednosměnný provoz, uvedl Roček. Zaměstnanci, kteří ráno přišli, zůstali stát za branou areálu a pak odešli domů.

Na místě bylo 15 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů a hasičů Synthesie. Starostové z okolí i pardubická primátorka byli o požáru informováni. "Na místě byl i měřicí vůz Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, který byl asi 200 metrů od požáru, a nenaměřil žádné jedovaté koncentrace," řekla Horáková.

V Rybitví požár nebyl vidět ani cítit

Rekla je v areálu průmyslové zóny Synthesie. Objekty Rekly leží podle mluvčí Synthesie Jany Doležalové v části areálu směrem na Lázně Bohdaneč, tedy na opačné straně než výrobce výbušnin Explosia. Budovy Rekly jsou asi 700 metrů od silnice. "Bezprostřední ohrožení majetku a osob v areálu společnosti Synthesia nehrozilo," dodala Doležalová.

Prohlédněte si fotky výbuchu v Explosii

Starosta nedalekého Rybitví Radim Voltr dostal informace o požáru kolem páté hodiny ranní. Podle něj nebyl požár ani vidět, ani cítit ve vzduchu. Slyšet byly ale hasičské vozy. Splodiny z hoření byly kvůli směru větru cítit spíše v částech Pardubic Trnová nebo v Ohrazenice.

Hlavní aktivitou společnosti Rekla je sběr a zpracování upotřebených olejů. Jsou zpracovávány na paliva nebo předávány na likvidaci ve specializovaných spalovnách.

V rozsáhlém areálu Synthesie sídlí i výrobce výbušnin Explosia. Při loňském výbuchu v Explosii přišli o život čtyři lidé.

 

Právě se děje

Další zprávy