Pardubicko hlásí epidemii příušnic, nakažených přibývá

ČTK ČTK
6. 3. 2012 19:01
Zemí se postupně šíří epidemie příušnic, nejhůře jsou na tom v Pardubickém kraji
Foto: HZS Královehradeckého kraje

Pardubice - V Pardubickém kraji pokračuje epidemie příušnic, nakažených stále přibývá. Od začátku letošního roku tam epidemiologové evidují už 420 nemocných.

"Nemocných stále přibývá. Nejvíce jich evidujeme na Pardubicku a Chrudimsku, v poslední době přibývá nakažených i na Orlickoústecku. Tam přibývá každý týden průměrně 20 nemocných. Na Svitavsku je zatím relativní klid, přibývá tam asi pět nemocných týdně," uvedla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olga Hégrová.

Podle Hégrové přitom za celý rok 2011 hygienici registrovali jen 220 případů, nárůst nastal až koncem roku.

Podle epidemiologů jsou nákazou nejvíce postiženi mladí lidé narození v letech 1996 a 1995. Komplikovanější případy se objevují, není jich ale příliš velké množství.

Nemocní jsou i očkovaní

Příušnice se podle epidemioložky objevují u očkovaných i neočkovaných lidí.

Existují dva možné důvody, proč se nemoc objevuje i přes očkování - buď přestala vakcína po nějaké době od očkování účinkovat, nebo se změnil virus jako takový. To je teď předmětem výzkumu.

Epidemie nemoci se postupně šíří celou zemí. Začala u sportovních týmů a jiných větších kolektivů lidí.

Vzhledem k tomu, že se nemoc šíří kapénkovou infekcí, rozšiřuje se velmi snadno. Zejména pak na místech, kde je mnoho lidí - ve školách, na sportovních utkáních, v městské hromadné dopravě.

Nemoc mívá obvykle lehký průběh, nemocný má otok jedné nebo obou příušních žláz a zvýšenou teplotu.

Někdy ale nastanou komplikace a nemoc může způsobit zánět mozku, slinivky břišní nebo varlat. Pacienti s těžším průběhem onemocnění jsou hospitalizováni na pardubickém infekčním oddělení.

 

Právě se děje

Další zprávy