"Piráti" jdou poprvé i do krajských voleb. Bez pomoci

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 2. 2012 13:02
Hlavním tématem strany v krajských volbách má být Otevřený stát
Foto: Jan Langer

Pardubice - Česká pirátská strana půjde do krajských voleb většinou samostatně. Rozhodl o tom republikový výbor strany na jednání v Pardubicích. "Hlavním volebním tématem bude Otevřený stát," řekl její místopředseda Mikuláš Ferjenčík.

"Dohodli jsme se, že pro krajské volby upřednostňujeme samostatné kandidátky. Vzhledem k tomu, že na jednání výboru byli předsedové krajských sdružení, předpokládáme tento postup v naprosté většině regionů," uvedl Ferjenčík.

Vytvořit společnou kandidátku je však podle něj možné, pro případná jednání byl stanoven interní termín do konce března. Krajská sdružení mají v tomto směru "volnou ruku", republikový výbor však musí výsledné spojení schválit stejně jako krajská konference.

Hlavní téma, s kterým chce pirátská strana oslovit veřejnost, bude Otevřený stát. Podle Ferjenčíka transparentnost ve straně "rezonuje". "V tom jsme silní a nabídneme naše know-how i dalším institucím," řekl místopředseda.

V minulých krajských volbách Česká pirátská strana nekandidovala. V roce 2010 usilovala o přízeň voličů ve volbách do poslanecké sněmovny s výsledkem 0,8 procenta hlasů. V témže roce se účastnila komunálních voleb v roce 2010, kde získala celkem tři mandáty v menších obcích.

Vloni strana postavila svého kandidáta do senátních voleb v Kladně, které vyhrál Jiří Dienstbier z ČSSD. Reprezentant "pirátů" Ivo Vašíček dostal v prvním kole 0,75 procenta hlasů.

Podívejte se, jak pirátská strana protestovala proti dohodě ACTA

 

Právě se děje

Další zprávy