Senát pardubické univerzity vyzval k protestům

ČTK ČTK
25. 1. 2012 17:22
Akademikům vadí riziko politického a ekonomického ovlivňování vysokých škol
Foto: Jan Langer

Pardubice - Akademický senát pardubické univerzity odmítá návrh zákona o vysokých školách a požaduje jeho stažení.

Vadí mu zejména přesunutí pravomocí na rady vysokých škol. Tím podle něj hrozí nebezpečí politického a ekonomického ovlivňování. Sdělil to předseda akademického senátu Jiří Kubeš.

Senát vyzval akademickou obec univerzity, aby zorganizovala informační kampaň. Pokud se situace nezmění, měly by se v týdnu od 27. února do 2. března konat protestní akce.

Podle Kubeše řada bodů připravovaných zákonů podkopává autonomii vysokých škol.

Přesouvá například rozhodovací pravomoci od rektora, děkanů a akademických senátů do rukou takzvaných rad vysokých škol, kde zasednou lidé, kteří by podle Kubeše mohli upřednostňovat své partikulární politické a ekonomické zájmy.

"Akademický senát Univerzity Pardubice se připojuje k výzvě předsedů akademických senátů z 23. ledna i k rezoluci Akademického sněmu Univerzity Karlovy z 19. ledna, požaduje stažení návrhů věcných záměrů obou zákonů z vlády a započetí vážné diskuse o sporných bodech v těchto návrzích," stojí v prohlášení Akademického senátu pardubické univerzity.

Akademický senát vyzval akademickou obec univerzity, aby ihned zahájila informační kampaň o obou návrzích a zorganizovala akce, které všechny seznámí s pozitivy i negativy připravované legislativy.

Pokud se situace zásadněji nezmění, vyzval akademický senát také k zahájení protestních akcí proti oběma návrhům.

Reformu vysokého školství vláda přislíbila ve svém programovém prohlášení. Loni ministr školství Josef Dobeš (VV) přišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měla brzy projednat vláda.

První upravuje fungování univerzit a školné, druhý spoření a půjčky na vzdělání. Proti oběma se postavila Česká konference rektorů i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory nebo opozice.

Proti navrhovaným reformám již protestovali studenti 19. ledna v Praze. Svůj nesouhlas vyjádřily i akademické senáty dalších univerzit.

 

Právě se děje

Další zprávy