V parku na Špici se začne kácet, Pardubice mírní vášně

Domácí Domácí
21. 1. 2012 8:51
Magistrát ubezpečuje, že jde pouze o pravidlenou údržbu zeleně
Po masivních protestech proti kácení v Tyršových sadech nyní pardubický magistrát postupuje obezřetně.
Po masivních protestech proti kácení v Tyršových sadech nyní pardubický magistrát postupuje obezřetně. | Foto: Zuzana Hronová

Pardubice - V pardubickém parku Na Špici se začne v pondělí kácet. Po zkušenostech s masivními protesty proti kácení v Tyrąových sadech se magistrát poučil. Nic "zbytečně nerozmazával" a poslal nenápadnou tiskovou zprávu v pátek odpoledne.

Ta začíná stroze úřednicky: "V parku Na Špici začne v pondělí 23. ledna pravidelná údržba zeleně. Pěstební opatření provedou pracovníci Služeb města Pardubic na základě dendrologického průzkumu."

Dendrologický průzkum provedl odborník v souvislosti s připravovanou rekonstrukcí parku Na Špici. Vedení Pardubic však ubezpečuje, že zásah by musel být proveden, i kdyby k plánované revitalizaci nedošlo. Pěstební opatření, při nichž bývají odstraněny náletové dřeviny či odborně prořezány stromy, se v parcích provádějí zpravidla v pětiletých cyklech.

"Během těchto prací budou odstraněny náletové dřeviny, pěstební zásah má také zajistit bezpečnost návštěvníků. Tímto zásahem bude park připraven na další rekonstrukci," řekl náměstek primátorky František Brendl. "Z náletových porostů budou důsledně vybrány perspektivní dřeviny, které budou ponechány a dle potřeby oąetřeny," ujistil.

Údržbu zeleně, která potrvá zhruba pět dní, provedou na objednávku prvního městského obvodu Služby města Pardubic ve spolupráci s městskou policí (MPP). Ta tu ale nemá být kvůli zajištění hladkého průběhu kácení a bezpečnosti.

"Členové naší skupiny pro řešení krizových situací mají různé specializace, mimo jiné také řezání pilou a tak není důvod, aby v rámci výcviku nepřiložili ruku k dílu," konstatoval ředitel MPP Petr Kvaš.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy