Pardubice chystají evakuaci, v Paramu leží stará munice

ČTK ČTK
30. 11. 2011 16:38
Případná evakuace by se týkala asi 4000 lidí, kteří žijí v blízkosti areálu Paramo
V areálu Parama leží na 130 nevybuchlých leteckých pum (ilustrační foto)
V areálu Parama leží na 130 nevybuchlých leteckých pum (ilustrační foto) | Foto: Policie Moravskoslezského kraje

Pardubice - Obyvatele Pardubic možná čeká evakuace. V areálu Parama, kde leží asi 130 nevybuchlých leteckých pum z druhé světové války, se má totiž v únoru příštího roku začít stavět.

Odborníci zatím nevědí, zda jsou pumy aktivní. Rafinerie byla v závěru druhé světové války cílem několika náletů spojenců. Na případnou evakuaci se chystají město i složky integrovaného záchranného systému.

Evakuace by se týkala asi 4 000 lidí

"Všechny složky integrovaného záchranného systému budou připravené na možnou evakuaci. Ta by se případně týkala okruhu 1100 metrů okolo místa nálezu, to jsou asi 4000 lidí," uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Město už typuje objekty, kam by obyvatele při případné evakuaci odvezlo. Mezi nimi jsou tělocvičny, školy i pardubická ČEZ aréna. Tam také časem bude informační schůze, kde se lidé dozvědí podrobnosti.

V okolí rafinerie Paramo se má v nejbližších letech stavět několikrát, s evakuací by případně museli obyvatelé počítat i desítky měsíců.

"Je možné, že nebude jediná, ale je možné, že se obyvatelé budou evakuovat v následujících dvou letech hned několikrát," řekla Fraňková.

V areálu Parama může být podle předběžných výzkumů až 130 nevybuchlých leteckých pum. V případě nálezu by je pyrotechnici pravděpodobně naložili do nákladního auta s pískem a odvezli nejspíš do Starého Máteřova, kde by je odpálili. Míst na případný odpal pum může být více. Při odvážení pumy by se musely vyklidit také silnice a domy v okolí.

Informace o všech plánovaných krocích a výkopových pracích budou zveřejňovány na webových stránkách policie, hasičů, magistrátu a prostřednictvím místního rozhlasu.

 

Právě se děje

Další zprávy