Půl tuny dopisů, nikdo je nechce. Magistrát službu ruší

Domácí Domácí
16. 8. 2011 21:08
Pardubický magistrát už nebude přebírat poštu lidem s trvalým bydliště na adrese radnice

Pardubice - Pardubický magistrát od srpna skončil s přebíráním pošty pro lidi, kteří mají trvalé bydliště na adrese radnice. Tato služba představovala pro magistrát velkou administrativní zátěž a nebyla téměř využívána. Adresáty bylo vyzvednuto pouhých 10 procent zásilek.

Většina měst v České republice skončila s takovýmto přebíráním pošty už v roce 2009, kdy vstoupila v platnost novela zákona o evidenci obyvatel. Pardubice chtěly vyjít lidem s trvalým bydlištěm na radnici vstříc a tuto službu dva roky poskytovaly.

Za tuto dobu bylo přijato více než 10 000 zásilek a ještě dvakrát větší počet výzev s nimi souvisejících. Vyzvednuta však byla jen necelá desetina z nich. Pro magistrát to naproti tomu byla stále větší zátěž. Nevyzvednuté zásilky a výzvy představují v praxi půl tuny papíru, který musí být někde uskladněn.

Podatelna dopisy archivovala, nikdo je nechtěl

"Každou zásilku je navíc třeba zařadit do pořadačů a po skončení úložní doby zaarchivovat. Pracovnice podatelny tak byly této administrativě nuceny věnovat množství času naprosto neúměrné konečnému výsledku," uvedl tajemník magistrátu Michal Zitko jeden z důvodů, pro které bylo přebírání pošty ukončeno.

Na radniční adrese trvalého bydliště jsou evidováni občané, kteří ve správním řízení přijdou o svoji dosavadní adresu trvalého pobytu. Jedná se o bezdomovce, ale například i o lidi, kteří se na své původní  adrese nezdržují a o trvalé bydliště přišli na popud majitelů nemovitostí. 

Avšak většina z těchto lidí o přebírání pošty nestojí. Ten zlomek z nich, který chce svoji poštu dostávat i nadále, má možnost nahlásit na oddělení evidence obyvatel magistrátu doručovací adresu. Ta bude zanesena do informačního systému evidence obyvatel, a tak se o ní dozví všechny orgány veřejné správy. Bez ohledu na trvalé bydliště pak budou zásilky doručovány na aktuální adresu. 

 

Právě se děje

Další zprávy