Svitavami projde průvod extremistů za vraha Pechance

ČTK ČTK
9. 7. 2011 5:18
Radikálové se ve městě shromáždí 23. července
Pochody za Pechancovo propuštění se ve Svitavách konají už od roku 2006. Ilustrační foto.
Pochody za Pechancovo propuštění se ve Svitavách konají už od roku 2006. Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Drštička

Svitavy - Na podporu uvězněného skinheada Vlastimila Pechance se 23. července ve Svitavách opět uskuteční akce extremistů.

"Podle oznamovatele, jímž je fyzická osoba, bude mít podobu shromáždění s pouličním průvodem," informovala vedoucí odboru vnitřních věcí svitavské radnice Milena Brzoňová. Pochody za Pechancovo propuštění se ve městě konají už od roku 2006.

Podle oznámení jde o "veřejný protest s pochodem proti bezpráví, politickým procesům a nespravedlivému věznění a odsouzení Vlastimila Pechance - za obnovu procesu, propuštění a rehabilitaci všech politických vězňů".

Akce radikálů se obešly bez konfliktů

Průvod vyjde od železničního nádraží a půjde po trase Nádražní ulice, náměstí Míru, ulice Pod Věží, Lanškrounská, Bratří Čapků, Tovární a skončí opět na vlakovém nádraží. Svolavatel očekává 200 účastníků.

Pechance poslal v roce 2003 soud za rasově motivovanou vraždu na 17 let do vězení. Podle pravomocného rozsudku v červnu 2001 na diskotéce ve Svitavách dvakrát bodl nožem do břicha místního Roma Otu Absolona. Třicetiletý Rom v nemocnici zemřel.

Policie připravuje podobně jako v minulých letech bezpečnostní opatření, podrobnosti nechtěla mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová zveřejňovat. Dosud se akce radikálů obešly bez konfliktů.

Podívejte se, jak extremisté pochodovali Přerovem

V předchozích dvou letech zorganizovali v červenci odpůrci pravicových extremistů vlastní akce namířené proti rasismu a neonacismu, vloni dokonce ve stejný den, kdy se uskutečnil pochod na Pechancovu podporu. Letos zatím žádné podobné oznámení radnice nedostala, může však ještě přijít, neboť akci lze oznámit minimálně pět dní předem.

 

Právě se děje

Další zprávy