'Pardubická losovačka' oddálila modernizaci letiště

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 3. 2011 10:55
Neprůhledný tendr na modernizaci letiště byl pozastaven několik hodin před vybráním vítěze
Tendr na modernizaci pardubického letiště byl pozastaven pár hodin před vybráním vítěze
Tendr na modernizaci pardubického letiště byl pozastaven pár hodin před vybráním vítěze | Foto: Repro Airport-Pardubice.cz

Pardubice - Provozovatel letiště v Pardubicích, firma East Bohemian Airport (EBA), pozastavila výběrové řízení na jeho modernizaci. Rozhodla o tom několik hodin před tím, než měla komise otevřít obálky a vybrat vítěze zakázky za 280 milionů korun.

Důvodem je zpochybnění způsobu soutěže některými politiky, informovala ve středu Česká televize (ČT). Podle ředitele EBA Jana Andrlíka by kvůli případnému zdržení prací mohla být ohrožena dvousetmilionová evropská dotace.

"Je to samozřejmě nesmysl, ty peníze lze čerpat až dokonce roku 2013 a letiště by o ně mohlo přijít jedině tehdy, kdyby se té dotace EBA zřekla, což nepředpokládám," reagoval pro Aktuálně.cz náměstek pardubického hejtmana Jan Tichý (ČSSD), jenž přerušení veřejné soutěže inicioval. "Oni se takto brání, aby mohli dojet ten starý tendr jen s pěti vybranými firmami, domluvili se na ceně a nedalo se pak ušetřit," dodal.

"Problém by byl, kdybychom nestihli zahájení modernizace v termínech, které jsou dohodnuty," řekl televizi jeden ze tří náměstků pardubické primátorky Jiří Rozinek (ČSSD). Začátek stavebních prací byl naplánován na jaro letošního roku.

Tendr by se měl podle politiků zrušit a vypsat nová transparentní soutěž. O zrušení výběrového řízení bude představenstvo EBA hlasovat 14. března, uvedla ČT.

Pardubická losovačka zaváněla korupcí

Krajský úřad, který je akcionářem EBA, tvrdí, že dosavadní výběrové řízení bylo neprůhledné. Podle politiků je projektová dokumentace nepřipravená, zpochybňují i dvoukolové výběrové řízení. V prvním kole totiž bylo vylosováno ze 16 firem pouhých pět.

Právě tuto část řízení  náměstek hejtmana Jan Tichý. Podle něj jde o typický scénář, kdy se počet uchazečů výrazně zmenší, zbývající firmy se domluví a na ceně se pak nedá ušetřit. Žádal proto vyhlášení nového tendru.

S jeho zásahem do výběrového řízení však neosuhlasili představitelé města, včetně náměstka primátorky Jindřicha Taubera, spolustraníka z ČSSD.

Druhý náměstek primátorky a člen komise pro výběrové řízení Martin Bílek (Sdružení pro Pardubice) však ve středu České televizi řekl: "Nemyslím si, že uchazečů je tolik, aby bylo nutné zužovat to na pět."

Celá modernizace technického zázemí letiště má stát 280 milionů korun, z toho 214 milionů korun má přijít z evropských dotací. Na dofinancování se má podílet stát a akcionáři společnosti EBA, tedy kraj a město.

 

Právě se děje

Další zprávy