V Tyršových sadech se má kácet, občané se brání peticí

ČTK ČTK
28. 2. 2011 15:45
Podle petice, kterou podepsalo asi 700 lidí, by se měl park měnit postupně
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Pardubice - V pardubických Tyršových sadech má kvůli revitalizaci padnout přibližně 400 stromů a keřů.

Petice, kterou podepsalo asi 700 lidí, s tím ale nesouhlasí. Požaduje posudek nezávislého odborníka.

"Pokud se ten projekt bude realizovat, v příštích 20 až 30 let to bude velmi nehostinné místo. Obnova parku by se měla dělat postupně," řekl organizátor petice a bývalý lesní inženýr Jiří Svoboda.

S odborníkem, který projekt posoudí, radnice souhlasí. Najme někoho nezávislého, kdo nepochází z Pardubic.

"Petice není nic, čeho bychom se měli děsit. Trápí mě akorát, abychom nenabourali časový harmonogram prací. Zpočátku jsem chtěl také snížit počet kácených stromů, nebyl jsem v obraze. Když jsem se do Tyršových sadů vydal s dendrology, ekology a botaniky, navrhli ještě dalších 29 stromů navíc," řekl primátorčin náměstek František Brendl (Pardubáci).

Primátorka: Je dobře, že se lidé zajímají

Primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice) je ráda, že se veřejnost o aktivity města zajímá. Podle ní mají odborníci různé názory, nikdo nemá "patent na rozum" a bude třeba nalézt "zlatou střední cestu".

"Chceme mít naprosto čisté svědomí, že je revitalizace v souladu s architektonickou vizí a s odbornou veřejností. Odborný posudek určitě využijeme," řekla Fraňková.

Jiří Svoboda například upozorňuje na problém se spodní vodou. Pokud se téměř všechny stromy a keře vykácí, budou Tyršovy sady často zatopené.

"Některé stromy v parku odčerpávají 300 až 400 litrů vody denně. Když se vykácí, voda se bude vypařovat samovolně, což je daleko pomalejší proces. Vrby mají padnout všechny, na louce tam bude stát hladina vody," řekl Svoboda.

Architektonická studie navíc prosazuje hlavně listnaté stromy, které v zimě opadají a park bude nehostinný. Sázet by se měly mimo jiné jasany, tedy plevelná dřevina, v jejíž okolí nic neroste. Tyršovy sady jsou v současnosti obrovskou sbírkou tisů, které se dožívají tisíce let.

"Tisy teď mají 80 let, kdyby je někdo vykácel v dětském věku, tak je to vraždění neviňátek," podotkl Svoboda.

 

Právě se děje

Další zprávy