Makak Šimpy dopaden na Chrudimsku. Toulal se od června

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 2. 2011 21:30
Na lapení opičky z olomoucké zoo se podílely tři jednotky hasičů, policisté a veterináři
Makaka se nedařilo nalákat na pamlsky, museli ho omámit uspávací střelou (ilustrační snímek)
Makaka se nedařilo nalákat na pamlsky, museli ho omámit uspávací střelou (ilustrační snímek) | Foto: Reuters

Licibořice - Makak Šimpy, který vloni 22. června utekl ze zoologické zahrady v Olomouci, byl ve čtvrtek vpodvečer dopaden v Licibořicích na Chrudimsku.

Na jeho odchytu se podílely tři jednotky hasičů, policisté i veterináři, mluvčí chrudimské policie Lukáš Maier. Uprchlík se po osmi měsících vrátí do domovské zoo.

Přemlouvání opice trvalo přes 4 hodiny

Opici se snažili místní lidé nalákat na pamlsky, když se k němu ale přiblížili hasiči se sítěmi, vylezl na strom.

"Více než čtyři hodiny pak trvalo přemlouvání o to, zda opice opustí korunu stromu. Hasiči spolu s pracovníky Záchranné stanice Pasíčka a veterináře se rozhodli uspat opici pomocí narkotizační injekce. Po aplikaci uspávacího séra opici hasiči sundali pomoci automobilového žebříku," popisuje akci mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.


Putoval nejdříve do Záchranné stanice pro zvířata Pasíčka u Skutče na Chrudimsku, poté byl odeslán do zoologické zahrady. "Už ho vezeme do Olomouce," hlásil vedoucí stanice Josef Cach.

Tatin stále uniká

Šimpy na svém útěku urazil mnoho kilometrů. Během cesty jej viděli na Svitavsku a Žďársku. Na Chrudimsku se objevil poslední měsíc.

Spolu s ním uprchl z olomoucké zoo další samec makaka červenolícího jménem Tatin. Ten zatím pronásledovatelům úspěšně uniká.

Uprchlá opice má podle odborníků dostatek potravy, což ji nenutí držet se na jednom místě. Zima jí příliš nevadí, neboť pocházejí z Japonska, kde je podobné podnebí jako u nás.

 

Právě se děje

Další zprávy