Novým primátorem Olomouce je Martin Major z ODS

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 3. 2014 9:54
V čele radnice vystřídal Martina Novotného, který rezignoval na funkci primátora
Nový primátor Martin Major.
Nový primátor Martin Major. | Foto: www.olomouc.eu

Olomouc - Novým olomouckým primátorem v sobotu zastupitelé zvolili dosavadního náměstka Martina Majora (ODS).

V čele radnice vystřídal stranického kolegu Martina Novotného, který na jednání zastupitelstva rezignoval na funkci primátora, protože se rozhodl dát přednost práci poslance.

Pro Majora dnes hlasovalo 23 ze 43 přítomných zastupitelů. Jeho kandidaturu kromě ODS podpořily také koaliční strany KDU-ČSL a TOP 09. Naopak zastupitelé opoziční ČSSD a KSČM pro Majora ruku nezvedli.

Major chce také jednat s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) o chystaném stěhování pobočky pošty z náměstí Republiky v historickém centru města do nového obchodního komplexu Galerie Šantovka, což vzbudilo značnou nevoli u lidí i institucí z okolí. Major se také bude snažit přesvědčit ostatní politické strany v zastupitelstvu o výhodách zřízení jednoho volebního obvodu v Olomouci.

Čtyřiatřicetiletý Major, který vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Palackého, zastával funkci náměstka primátora od roku 2006. Na radnici měl na starost investice a majetkoprávní odbor.

Dosavadní primátor Novotný, který v čele Olomouce stojí od roku 2006, se v předčasných volbách dostal do Sněmovny jako jediný z olomoucké kandidátky ODS. Letos v lednu byl Novotný na kongresu ODS v Olomouci zvolen místopředsedou strany.

Novotný původně avizoval, že opustí své místo v čele radnice po sestavení městského rozpočtu, který zastupitelé schválili loni v prosinci. Nepočítal však prý s tím, že formování vlády bude trvat tak dlouhou dobu.

 

Právě se děje

Další zprávy