Olomoucké arcibiskupství chce zpátky zámek v Kroměříži

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 19. 12. 2013 12:29
Zažádalo o něj v rámci církevních restitucí.
Zahrada kroměřížského zámku.
Zahrada kroměřížského zámku. | Foto: F. Zahradníček/Město Kroměříž

Olomouc - Olomoucké arcibiskupství v rámci církevních restitucí požádalo o vrácení zámku v Kroměříži, který spolu s přilehlými zahradami patří do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

S žádostí ve čtvrtek poslalo kurýra do Národního památkového ústavu (NPÚ), který nyní zámek spravuje, informoval mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

Arcibiskupství podalo žádost na poslední chvíli, důkladně ji podle svého mluvčího zvažovalo. Čas na podávání žádostí k vrácení majetku zabaveného po únoru 1948 mají církve do konce roku.

"To, zda o vydání zámku požádat, jsme důkladně zvažovali a vyhodnocovali všechna pro a proti. Právě proto žádost přichází na řadu až nyní. Jsme si vědomi významu objektu, který sloužil jako administrativní a reprezentační sídlo olomouckých biskupů, a tak představuje jedno z nejvýznamnějších míst v dějinách arcidiecéze. Za pokračování tohoto historického odkazu, který je stále vtělen do označení Arcibiskupský zámek, cítíme odpovědnost," řekl Gračka.

Olomoucké arcibiskupství považuje za vhodné, aby zámek a jeho vnitřní inventář, který arcibiskupství nikdy patřit nepřestal, měly stejného majitele.

Kastelána Martina Krčmu rozhodnutí překvapilo. "Měl jsem vždy pocit, že současné status quo všem vyhovuje," řekl. Dodal, že arcibiskupství se již nyní podílí na koncepci pro zámecké sbírky, obnovu památek i na koncepci cestovního ruchu.

"Pevně doufám, že to pro občany města ani pro turisty nebude znamenat žádnou změnu. To by bylo velmi nešťastné," dodala starostka Kroměříže Daniela Hebnarová. Podle zástupců arcibiskupství by ale případné změny ve vlastnictví návštěvníci postřehnout neměli.

"Arcibiskupství naopak předpokládá, že památkový ústav bude objekty nadále spravovat a současná spolupráce bude úspěšně pokračovat," uvedl arcibiskup Jan Graubner na stránkách olomoucké arcidiecéze www.ado.cz.

Zámek je památkou UNESCO

"Arcibiskupství olomoucké nepřestalo být vlastníkem zámeckého inventáře - mimo jiné i cenných obrazů umístěných v zámecké galerii - a ten tvoří s komplexem budov a zahrad nedílný celek," dodal arcibiskup.

Podle ředitele kroměřížského pracoviště NPÚ Jana Slezáka je však NPÚ zřízen pro správu státního majetku. "Počítáme s tím, že začátkem roku začneme jednat, a to například o tom, zda je vůbec možné, abychom spravovali cizí majetek," řekl Slezák.

Podle něj bude třeba vyřešit možné potíže ohledně čerpání evropské dotace téměř 337 milionů korun na probíhající projekt Národního centra zahradní kultury. NPÚ je podle Slezáka zavázán až do roku 2020 k jeho udržitelnosti.

Arcibiskupský zámek byl spolu se svými zahradami zapsán na seznam UNESCO v roce 1998. Případná změna vlastníka tuto skutečnost neohrozí, památky UNESCO jsou i jiné než státní.

Majitelé musejí stejně jako stát dodržovat památkový zákon. Zámek byl majetkem olomouckých biskupů a arcibiskupů, kterým sloužil jako reprezentační sídlo. Arcibiskupství patřil až do roku 1948, kdy ho zabavili komunisté.

O restitucích v současné době jednají zástupci církví, hnutí ANO a sociálních demokratů. Věnovat se budou i otázce navrácení majetku v areálu Pražského hradu.

Na restitucích se s duchovními dohodla Nečasova vláda. Církve by měly dostat zpátky majetek v hodnotě 75 miliard korun, k tomu jim náleží finanční kompenzace ve výši 59 miliard plus úroky, splácená po dobu 30 let.

 

Právě se děje

Další zprávy