Česko zaplavili ptačí bezdomovci. Nemůžou letět dál

ČTK ČTK
25. 3. 2013 16:10
Ornitologové počet kulíků na českých a moravských polích označují za zcela ojedinělý
Zlatohnědí ptáci patří mezi bahňáky a jeho letním domovem je severská tundra táhnoucí se od Islandu přes Norsko a Finsko až po sever Ruska.
Zlatohnědí ptáci patří mezi bahňáky a jeho letním domovem je severská tundra táhnoucí se od Islandu přes Norsko a Finsko až po sever Ruska. | Foto: Wikimedia Commons, MPF

Olomouc - Tisíce kulíků zlatých se objevily v těchto dnech na polích na střední i jižní Moravě, ale i v jižních a východních Čechách.

Ornitologové jejich počet označují za zcela ojedinělý. Podepsalo se na tom podle nich současné zimní počasí, které přerušilo tah ptáků.

Ze stejného důvodu se opozdil i přílet ostatních druhů ptáků, podle nich jde až o čtrnáctidenní zpoždění. Řekl to Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Kulíci zlatí se v Česku objevují většinou v menších hejnech nejčastěji koncem března a začátkem dubna v době jejich jarního tahu na sever, a na podzim na přelomu října a listopadu, kdy táhnou na zimoviště.

"Letošní průběh jarního tahu kulíků zlatých je zcela mimořádný a jedinečný v množství ptáků. Jde o stovky až tisíce ptáků, kteří pobíhají v polích, loví hmyz a žížaly," uvedl Šafránek.

Zlatohnědí ptáci patří mezi bahňáky a jeho letním domovem je severská tundra táhnoucí se od Islandu přes Norsko a Finsko až po sever Ruska. Zimu tráví kolem Středozemního moře.

Podle ornitologů jejich neobvyklý výskyt způsobilo počasí, kdy se v posledních dnech náhle ochladilo v celé severní Evropě.

"Nepříznivé počasí přerušilo jarní tah ptáků, a proto se kulíci zlatí v nevídaných počtech zdržují u nás, odpočívají a čekají na oteplení, aby mohli pokračovat v cestě na sever Evropy," doplnil Šafránek.

Výrazné ochlazení, které se nyní opakuje podruhé po 14 dnech, má vliv podle ornitologů i na přílet našich ptáků.

I přesto, že členové Moravského ornitologického spolku už zaznamenali přílet prvních špačků, skřivanů, drozdů, konipasů a v posledních dnech i bramborníčků a budníčků menších, tak jde podle nich o menší počty, než je touto dobou obvyklé.

 

Právě se děje

Další zprávy