Jeseník bojuje s tunami sněhu, hromady vyváží za město

ČTK ČTK
25. 2. 2013 10:49
Cesty místy stále lemují až půldruhého metru vysoké bariéry nahrnutého sněhu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Zuzana Hronová

Jeseník - S tunami těžkého sněhu stále bojují po sobotní kalamitě pracovníci jesenických technických služeb.

Stroje tam budou sníh za hranice města vyvážet během pondělka a zřejmě i během úterka.

Ve městě napadlo až 40 centimetrů sněhu a cesty místy stále lemují až půldruhého metru vysoké bariéry nahrnutého sněhu.

V ostatních větších městech se už situace uklidnila, potíže se sněhem vyřešila především obleva.

"Spad byl tak velký, že část místních komunikací je těžce průjezdná. Dnes pokračují práce na odvozu sněhu ze zhruba osmi ulic. Je tady tak 40 centimetrů čerstvého sněhu, je těžký a je to problematické na odklízení," řekl ředitel Technických služeb v Jeseníku Jan Prejda.

Zaměstnanci firmy pracují od víkendu na dvě směny.

"Bariéry kolem cest jsou vysoké tak metr, půldruhého metru. Na volných prostorách jsou kupy sněhu i tři čtyři metry vysoké. Zaměřujeme se nyní hlavně na komunikace. Auta mají problém se na nich nyní vyhnout, najíždějí do bariér a znovu sníh tahají zpět na cestu. Na úzkých komunikacích je to tak těžce průjezdné. Chodníky jsou sice úzké, ale jsou průchozí," doplnil Prejda.

Tuny sněhu odvážejí auta na plochu v areálu bývalých kasáren za městem. Stroje se podle Prejdy nezastaví v pondělí a zřejmě ani v úterý, ohled však budou muset technické služby brát i na peníze určené na zimní údržbu.

Museli vyhlásit kalamitní stav

Na rozdíl od Jeseníku se situace v jiných městech pomalu zklidnila. Například v Olomouci problémy se sněhem postupně vyřešilo počasí.

"Problém tady už není, ze soboty na neděli jsme poodváželi sníh z náměstí, problém se nakonec vyřešil sám prudkou změnou v počasí," řekl provozní náměstek olomouckých technických služeb Jiří Fryc.

Bílé Česko. Podívejte se na republiku zasypanou sněhem:

V menších obcích odklízejí sníh především nasmlouvaní soukromníci s traktory, ještě v pondělí projíždějí například Jívovou na Olomoucku či Potštátem. Větší potíže se sněhem však v obcích už podle tamních pracovníků obecních úřadů nemají.

Sníh zasypal Olomoucký kraj především v sobotu. Zejména v okolí Šternberka na Olomoucku bylo v sobotu několik úseků nesjízdných, silničáři poté uzavřeli šest silnic a vyhlásili kalamitní stav. Ve stejný den večer ho odvolali.

 

Právě se děje

Další zprávy