Na Jesenicku hořel dřevěný ranč, škoda za pět milionů

ČTK ČTK
13. 2. 2013 9:04
Hlavní objekt požár zcela zničil, plameny zasáhly i okolní budovy
Záběry z České Vsi na Jesenicku.
Záběry z České Vsi na Jesenicku. | Foto: Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Česká Ves - V České Vsi na Jesenicku v noci na středu hořely dřevěné budovy místního ranče s restaurací.

Hlavní objekt požár zcela zničil, plameny zasáhly i okolní budovy.

Zásah zkomplikovalo hašení čtyř hořících propanbutanových láhví. Odhadovaná výše škody je přes pět milionů korun. Na ranči v té době nebyl nikdo ubytován, při požáru nebyl nikdo zraněn. Řekl to mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Požár zasáhl objekty ranče před 01:00. Kvůli jeho rozsahu vyhlásili hasiči druhý stupeň požárního poplachu, oheň likvidovali profesionální i dobrovolní hasiči z celého okolí. Oheň zasáhl plochu o rozměrech 30 krát 12 metrů. Hasiči jsou stále na místě.

"Požár dohašujeme. Centrální budova se nechala dohořet. Ostatní požárem zasažené objekty byly průběžně monitorovány a dohledávána možná skrytá ohniska. V tuto chvíli se zasahující hasiči na místě střídají," uvedl mluvčí hasičů.

Majitel ranče Milan Orel si příčinu požáru nedokáže vysvětlit. "Netuším, co se stalo. Ve 02:30 mě vzbudila policie, je to nyní ve fázi vyšetřování. Celý provoz byl nyní přes zimu uzavřen, nikdo se tam nevyskytoval, brány jsme měli zavřené a vstupy uzavřené," řekl Orel.

Ranč Orel v podhůří Jeseníků nabízí návštěvníkům možnost ubytování ve stylových chatkách, půjčovnu čtyřkolek, turistickou jízdárnu nebo návštěvu speciální restaurace. "Požár zasáhl restauraci, ta vyhořela do základů. Desítky objektů tam však zůstaly," řekl starosta České Vsi Petr Mudra. Budoucnost vyhledávaného ranče je zatím nejistá. "Nejsem to schopen nyní říci, neznáme všechny škody," dodal Milan Orel.

Hasičům práci komplikovalo husté sněžení i to, že objevili čtyři propanbutanové láhve, když už začaly hořet. Tlakové láhve se jim nakonec podařilo uhasit, bezpečně ochladit a vytáhnout z trosek hořícího objektu.

Kvůli požáru jsou již na místě policisté i vyšetřovatel hasičů, který si podle mluvčího povolal i psa. Podle Hošáka zatím nelze vyloučit žádnou ze tří variant možného vzniku požáru, tedy technickou závadu, nedbalost nebo také úmysl.

 

Právě se děje

Další zprávy