Archeologové objevili další základy Komenského školy

ČTK ČTK
23. 11. 2012 9:27
Další základy školy Komenského Jednoty bratrské našli archeologové při stavbě parkoviště
Jan Amos Komenský.
Jan Amos Komenský. | Foto: ČTK

Přerov - Přerovští archeologové objevili tento týden další základy školy Jednoty bratrské, která je spojena s osobností jedné z největších postav českých dějin, Jana Amose Komenského. Našli je při stavbě parkoviště v předpolí Tyršova mostu, které již jednou cenným objevům ustoupilo.

Podle vedení města však parkoviště na místě již zůstane. Základy školy budou zřejmě zvýrazněny na povrchu. Informoval o tom náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

"Zahájili jsme výstavbu parkoviště. Při stavbě kanalizace jsme objevili půdorys školy Jednoty bratrské. Práce se nyní zastavily a na místo nastoupili archeologové. Dohodli jsme se však, že se stavba nezastaví. Archeologové jsou nadšeni, nikdo to tam nečekal. Stavba parkoviště je ale prioritní," uvedl náměstek primátora Zácha.

Parkoviště muselo vedení magistrátu přesouvat již jednou. Původně měla v předpolí Tyršova mostu vzniknout místa pro 38 aut, město nakonec své plány muselo změnit a plochu pro auta přesunout.

"Nyní je v plánu, že vybudujeme parkoviště pro 18 aut. S parkovištěm už město neustoupí, to by ho muselo zrušit. Stavba je v hodnotě 1,5 milionu korun a měla být dokončena do konce roku. Nález to nyní zkomplikuje, ale doufáme, že se to stihne," doplnil náměstek Zácha.

Do bádání v okolí nově budovaného Tyršova mostu se archeologové pustili letos v dubnu. Před školou se jim podařilo odkrýt prakticky celý půdorys renesančního kostela svatého Marka, který společně s přilehlou školou Jednoty bratrské tvořil duchovní centrum Přerova.

V místech před novým mostem odkryli odborníci také základy mostní brány, důmyslný kanalizační systém z přelomu 15. a 16. století i středověkou pec.

V Pivovarské ulici se jim podařilo zachytit torza základů původní městské brány či linii parkánové zdi. Sbírky archeologů doplnily z těchto míst také například unikátní kachle s biblickými výjevy z pozdně gotické doby nebo cenné mince včetně unikátní zlaté mince z doby Osmanské říše.

Odborníci nálezy označili za unikátní. Zastupitelé nedávno rozhodli o vytvoření pracovní skupiny, která bude během zimy hledat nejlepší formu jejich prezentace.

 

Právě se děje

Další zprávy