Olomoucká práva: Pro studenty z Plzně nemáme místa

ČTK ČTK
29. 2. 2012 16:14
O osudu plzeňských práv hodlá ministr školství rozhodnout začátkem příštího týdne
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci by mohla převzít jen pár desítek studentů plzeňských práv, pokud by byla činnost této školy ukončena, řekla ve středu děkanka olomouckých práv Milana Hrušáková.

Potvrdila tak slova ministra školství Josefa Dobeše (VV), který nevidí přesun plzeňských posluchačů na ostatní právnické fakulty v Česku jako reálný.

O osudu plzeňských práv hodlá rozhodnout začátkem příštího týdne.

"Rádi bychom studentům pomohli, ale jsme fakulta malá a už nyní praskáme ve švech. Nemáme kapacity ani dostatečné technické zázemí. Mohli bychom uspokojit jen pár desítek plzeňských posluchačů, většina by ale stejně musela nastoupit do prvního ročníku. Studijní programy jsou totiž rozdílné," uvedla Hrušáková.

Plzeňská práva by měla na podzim skončit

Na olomouckých právech studuje kolem 2000 studentů, zájem o přijetí ke studiu každoročně několikanásobně převyšuje nabídku. Tamní obor právo a právní věda je vůbec nejvyhledávanějším oborem na celé Univerzitě Palackého. Jen loni se na něj hlásilo 2200 uchazečů.

Akreditační komise začátkem února navrhla ministerstvu akreditaci plzeňským právům neprodloužit kvůli nedostatečnému personálnímu zajištění a špatné vědecké a publikační činnosti. Škola by tak měla po 31. říjnu skončit.

Konečné slovo bude mít ministerstvo. Proti zamítavému závěru komise ale jít nemůže.

V první až čtvrtém ročníku na plzeňských právech studuje přes 1500 studentů. Další právnické fakulty jsou v Praze a Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy