V Jeseníkách kleslo lavinové nebezpečí na třetí stupeň

ČTK ČTK
21. 2. 2012 12:44
Horská služba nadále nedoporučuje turistům, aby se vydávali mimo značená místa

Jeseník - Lavinové nebezpečí v Jeseníkách se zmenšilo. Horští záchranáři snížili hrozbu pádu lavin ze čtvrtého na třetí stupeň.

I tak však nadále na horách platí značné nebezpečí. Zástupci horské služby i nadále nedoporučují turistům, aby se vydávali mimo značená místa. Řekl to šéf Horské služby v Jeseníkách Michal Klimeš.

Všechny lavinové katastry v Jeseníkách leží mimo turistické trasy.

Čtvrtý lavinový stupeň z pětibodové škály vyhlásila jesenická horská služba v sobotu ráno. Důvodem bylo velké množství sněhu, které na horách napadlo v uplynulých dnech. V neděli však v Jeseníkách přestalo sněžit, vrstva nového sněhu už začala usedat.

"Sněhová pokrývka se v lavinových katastrech částečně stabilizovala," uvedl dispečer horské služby Martin Chalupa.

Třetí lavinový stupeň ale horští považují záchranáři za nejzrádnější situaci. Túry podle nich vyžadují už zkušené posouzení.

"Čtvrtý stupeň představuje vysoké nebezpečí. Při třetím je ale nebezpečí stále značné a bývá při něm nejvíce lavinových nehod. Mimo značené trasy by se lidé určitě neměli pohybovat," uvedl dispečer.

Podle záchranářů leží nyní na horách nejvíce sněhu za posledních několik let. V lavinovém katastru ve Velkém Kotli, kde lavinové nebezpečí odborníci pravidelně měří již několik let, se nyní nachází až pět metrů sněhu.

"Za posledních osm let byla na stejném místě ve Velkém Kotli maximální výška sněhu tři metry, nyní tam leží pět metrů, což je to opravdu hodně. Nebezpečí může nastat spíše na jaře, kdy budou teploty vyšší, sníh bude odtávat a poteče pod ním voda. V takovém případě mohou hrozit základové laviny," dodal šéf jesenických horských záchranářů.

Záchranáři ošetřili méně lyžařů než vloni

Záchranáři v Jeseníkách zatím ošetřili méně lyžařů než v loňském roce. Podle statistik ubylo úrazů zhruba o 15 procent. Podepsala se na tom především menší návštěvnost v mrazivých dnech.

Lavinové nebezpečí se v Jeseníkách a v oblasti Králického Sněžníku týká pouze vyznačených katastrů. Jmenovitě Velkého a Malého kotle, žlebů vrcholu Kamzičník, Červené hory a žlebu u pramene Moravy.

Všechny katastry se nacházejí mimo turistické trasy. Pokud lidé doporučení horské služby respektují, nebezpečí jim nehrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy