Kolaps dopravy. Silnice i železnici zasypal sníh

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 2. 2012 22:29
Dálnice D1 i rychlostní silnice R35 stály, u Mělníka zůstali lidé uvězněni ve vlaku
Foto: HZS Olomouckého kraje

Olomouc - Celodenní sněhová nadílka zavinila desítky nehod po celém území České republiky. Hodinovým uzavírkám se nevyhnula ani dálnice D1 a rychlostní silnice R35, kde v řetězových nehodách uvízly desítky aut. Hraniční přechod u Náchoda zase blokovala zhruba stovka kamionů.

Přechod do Polska i R35 se alespoň v jednom směru, a sice na Ostravu, podařilo zprovoznit až večer.

Na horách v Libereckém kraji jen přes noc napadlo více než 20 centimetrů nového sněhu. Byly kvůli němu komplikace i na železnici. Doprava na trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou od poledne až do večera stála poté, co ve stanici v Jablonci vykolejil vlak.

Původně měla výluka trvat zhruba do 16:00, později ji ale České dráhy prodloužily až do večerních hodin. V 19:30 byl podle informací na webu ČD v úseku provoz už obnoven

Nehody přibývaly i pozdě večer

Řidiči se nedostanou do části Krkonoš a Jizerských hor. Kvůli sněhu podle policie neprojedou po silnici II/289 ve směru na Vysoké nad Jizerou, po silnici II/286 na trase Lomnice nad Popelkou - Košťálov, silnici III/28626 ve směru z Benecka na Vrchlabí nebo po silnici mezi Jestřabím v Krkonoších a Roudnicí.

O uzavření dalšího úseku komunikace informovala policie ve středu po 22. hodině. Tentokrát šlo o dálnici D2 na osmém kilometru ve směru na Břeclav. Zablokovala ji tam  nehoda tří kamionů  Řidiči osobních aut mohou využít objízdné trasy, kamiony se však dál nedostanou.

Téměř na tři hodiny uzavřela dálnici D1 hromadná nehoda mezi 96. až 98. kilometrem ve směru na Brno. Podle krajské policejní mluvčí na Vysočině Dany Čírtkové byl přibližně v 15:15 uvolněn jeden jízdní pruh. Oba jízdní pruhy byly zprovozněny kolem 18:15.

Kolona dlouhá 13 kilometrů se jen velmi zvolna rozjížděla. Havarovalo kolem 50 aut.

V celém Kraji Vysočina i ve středu vpodvečer stále sněžilo, silný vítr tvořil na vozovkách sněhové jazyky a závěje. Policisté od rána do 18:00 evidují na území kraje kromě kolizí na dálnici D1 kolem osmi desítek dopravních nehod.

Obešly se bez vážnějších zranění. Kvůli závějím a ledovce jsou úseky některých silnic nesjízdné, dopravu hlavně v kopcích komplikují uvízlé kamiony.

Kdo nemusí, ať nevyjíždí

"Nehod neustále přibývá, v noci se situace nezlepší. Kdo opravdu nemusí, neměl by vyjíždět," řekla vpodvečer krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

K hromadné nehodě deseti aut došlo ve středu odpoledne také na silnici mezi Teplicemi a Bílinou. Střetla se zde dvě nákladní auta a osm osobních vozů. Úsek policie na několik hodin uzavřela.Několik aut se srazilo také přímo v Bílině na kruhovém objezdu.

Kalamita na R35

Nejvážnější dopravní situace vznikla krátce po poledni na rychlostní silnici R35 mezi Olomoucí a Ostravou, kterou po poledni uzavřela série několika dopravních nehod. 

Na úseku zhruba mezi 283. až 299. kilometrem bouraly na čtyři desítky aut. Policie proto v místě dopravu odkláněla.

Podle policistů se nehody obešly bez vážnějších zranění. Silnici se ve směru na Ostravu podařilo uvolnit až po deváté hodině večerní, cesta na Olomouc zůstávala ale dál uzavřená.

Na pomoc lidem uvězněným na silnici vyjeli hasiči s dekami a teplým čajem.

Nehody začínaly podle policie před motorestem Čenda a pokračovaly až za tunel v katastrálním území Velkého Újezdu na Olomoucku.

"V tuto chvíli evidujeme 12 dopravních nehod na R35 ve směru na Ostravu, kde je asi 40 vozidel. Dálnice je zcela uzavřena. Jde o osobní auta, nákladní vozidla i kamiony. Máme hlášena dvě lehká zranění," upřesnila odpoledne policejní mluvčí. Z jednoho z nákladních aut unikly provozní kapaliny, hasiči je odstranili.

Policisté dopravu ve směru na Ostravu odkláněli směrem na obec Přáslavice nebo na Potštát. Podle policistů se na nehodách podepsalo počasí. Očití svědci z místa popisují, že je viditelnost pouze 50 metrů a sněží. Počasí mělo zřejmě vliv i na sérii dalších nehod v Olomouckém kraji.

Podívejte se na fotografie z místa nehody:

Uzavírky, objížďky...

Na Olomoucku museli před polednem policisté uzavřít také silnici z Olomouce do Šternberku. V blízkosti čerpací stanice u odbočky na Bohuňovice se srazila dvě osobní vozidla, jedno nákladní vozidlo a jeden tranzit. "Zranění nemáme z této nehody prozatím hlášeno," řekla olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Další auto havarovalo u Křelova na Olomoucku, dva lidé při tom byli zraněni. Hasiči zasahovali také u nehody osobního auta ve Velké Bystřici na Olomoucku, které narazilo do stromu. Jeden člověk se při nehodě zranil. Další dva lidé utrpěli zranění při nehodě auta v Topolanech na Olomoucku.

Další nehody zaznamenali hasiči také v Opatovicích na Přerovsku, v Plumlově na Prostějovsku či u Zvole na Šumpersku. Podle náměstka ředitele krajské záchranné služby Jana Weinberga se však nehody v kraji obešly bez vážnějších zranění, většinou šlo o pohmožděniny.

Sníh pokryl během dne silnice po celém území Olomouckého kraje. Na mnoha místech navíc silničáři bojují i se sněhovými jazyky. Tvoří se především na Javornicku a Rejvízu.

Cestující zůstali uvěznění ve vlaku

Na deseti úsecích v ČR je kvůli sněhu omezena také železniční doprava.

Mezi Mladou Boleslaví a Mělníkem zůstalo uvězněno deset cestujících v osobním vlaku, který uvízl po 12:30 v závěji. Na stejné trati zůstal stát další osobní vlak, oba nyní čekají na příjezd sněhové frézy.

Před 16:00 uvízl v závěji ještě osobní vlak na trati Most - Moldava v Krušných horách. Na nádraží v Jablonci nad Nisou vykolejil vlak, ve kterém ale nebyli cestující. Většinou je zajištěna náhradní autobusová doprava, problém je však na trati Kostelec u Jihlavy - Telč, kde jsou zasněžené i silnice.

 

Právě se děje

Další zprávy