Kauza privatizace OKD znovu na stole. Proč ji stopnuli?

ČTK ČTK
8. 12. 2011 21:24
Olomoucký státní zástupce Martin Suchý před dvěma lety zarazil další soud s uhlobarony
Olomoucký státní zástupce Martin Suchý před dvěma lety zarazil další soud s uhlobarony.
Olomoucký státní zástupce Martin Suchý před dvěma lety zarazil další soud s uhlobarony. | Foto: Jan Langer

Olomouc  - Olomoucký státní zástupce Martin Suchý podle kontroly chyboval v kauze privatizace Ostravsko-karvinských dolů (OKD), když se před dvěma lety nechtěl odvolat v případě obžalovaných uhlobaronů. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize (ČT).

Pochybné justiční zásahy oficiálně prověřoval dohled vrchního státního zástupce v Olomouci. O tom, zda a jak bude Suchý potrestán, ještě olomoucké Vrchní státní zastupitelství (VSZ) nerozhodlo.

Uhlobaroni Viktor Koláček a Petr Otava čelili od podzimu 2003 trestnímu stíhání kvůli podezření, že když ovládli polostátní doly OKD, nastavili v nich tajné interní smlouvy. Díky nim pak z OKD v letech 1998 až 2003 údajně vyvedli až dvě miliardy korun do své soukromé firmy Karbon Invest.

Nadřízený ho zastavil, další soud se už nekonal

V červnu 2009 je však Krajský soud v Hradci Králové osvobodil. Dozorující státní zástupce z Ostravy se chtěl odvolat, ale zastavil ho jeho nadřízený Martin Suchý, který tehdy zastával funkci náměstka olomoucké vrchní státní zástupkyně Mileny Hojovcové.

Další soud už se proto nekonal. "Je to velmi výjimečná situace, když se chce dozorový státní zástupce odvolat a jeho nadřízený má na to opačný názor," řekl televizi nynější vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištván.

Státní zástupce Suchý popírá, že by se choval nestandardně a zasáhl v něčí prospěch. "Nějaké materiály jsem dostal, ale zásadně s nimi nesouhlasím. Byla tam spousta polopravd, takže jsem je připomínkoval," komentoval Suchý výsledky kontroly.

VSZ v Olomouci teď rozhoduje, jestli by měl být Suchý za svůj krok potrestán. "Probíhá proces vyhodnocení jejich vyjádření a poté bude učiněn definitivní závěr," sdělil ČT Ištván.

Případ OKD znovu otevřelo i Vrchní státní zastupitelství v Praze. To se zase zabývá otázkou, jestli v době privatizace neochudili český stát o desítky miliard korun představitelé vlády. Také vláda se chce tímto případem a dalšími kontroverzními privatizacemi zabývat, a to na speciální schůzce ministrů.

 

Právě se děje

Další zprávy