V babyboxu našli dosud nejstarší dítě, je mu rok a půl

ČTK ČTK
8. 11. 2011 12:50
Chlapečka našli zdravotníci v pondělí večer v Olomouci, nevypadal zanedbaně
Tentokrát nebyl do babyboxu odložen novorozenec, chlapci je už rok a půl (ilustrační foto)
Tentokrát nebyl do babyboxu odložen novorozenec, chlapci je už rok a půl (ilustrační foto) | Foto: Aktuálně.cz

Olomouc - Odloženého chlapečka, jehož věk lékaři odhadují zhruba na rok a půl, nalezli v pondělí večer zdravotníci v babyboxu v olomoucké fakultní nemocnici. Chlapec je zdravý a nyní leží na dětské klinice.

Podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta jde o třetí dítě nalezené v tamním babyboxu. Zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess uvedl, že se s případem odložení tak starého dítěte dosud nesetkal.

Dítě neznámá osoba odložila do babyboxu zhruba v devět hodin večer.

"Chlapec u sebe neměl žádné dokumenty ani dopis, pouze dvě plyšové hračky. Nevypadal zanedbaně, byl čistě oblečený a neměl na sobě žádné stopy po násilí. Novorozenecké oddělení ho předalo na dětskou kliniku na pozorování," uvedl Havrlant. Před budovou nedaleko babyboxu byl pak nalezen dětský kočárek. Zda patřil dítěti, není podle mluvčího jisté.

Chlapce se zřejmě ujme kojenecký ústav

Zdravotníci kontaktovali policii i sociální pracovníky na magistrátu. Chlapec bude zřejmě předán do kojeneckého ústavu.

Podle Hesse je chlapec nalezený v Olomouci 61. dítětem odloženým do babyboxů v Česku. V Olomouci v minulosti byly do babyboxu odloženy dvě novorozené děti. Babybox se nachází také v šumperské nemocnici, letos tam byly odloženy dvě holčičky. Třetí babybox v Olomouckém kraji se nachází v Přerově.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest.

Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut. Podobná zařízení fungují i na Slovensku a v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu.

 

Právě se děje

Další zprávy