Soud vyhověl spořitelně a zrušil konkurz v OP Prostějov

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 12. 2010 16:49
Největší věřitel podal žalobu pro zmatečnost
Foto: Petr Protivánek

Brno/Prostějov - Prodej majetku zkrachovalého OP Prostějov se zastavil.

Krajský soud v Brně vyhověl největšímu věřiteli někdejšího oděvního gigantu a zrušil prohlášení konkurzu.

Česká spořitelna, které podnik dluží bezmála 700 milionů, proti řízení podávala žalobu pro zmatečnost.

Rozhodnutí soudu je nepravomocné, je možné se proti němu do 15 dnů odvolat, uvedl deník E15.

"Krajský soud v Brně rozhodl, že insolvenční řízení ohledně OP Prostějov bylo soudci Janu Kozákovi přiděleno v rozporu se zákonem o soudech a soudcích," řekla mluvčí spořitelny Kristýna Havligerová.

"Zrušil proto jeho rozhodnutí o prohlášení konkurzu na OP Prostějov, proti němuž mimo jiné žaloba banky směřovala. Současně zrušil i odvolací rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který rozhodnutí o konkurzu v červenci potvrdil," dodala.

Podle ní dnešní rozhodnutí soudkyně Evy Krčmářové "potvrzuje dojem banky, že se věci neděly standardním způsobem". Česká spořitelna nyní analyzuje další procesní postup, včetně opravných prostředků ohledně částí žaloby, kterým soud nevyhověl.

Potíže začaly předloni

Oděvní podnik Prostějov doplatil na celosvětovou krizi. Firma předloni vykázala ztrátu převyšující jednu miliardu korun. Letos v lednu požádala soud o ochranu před věřiteli, v květnu se ocitla v konkurzu a koncem srpna ukončila sériovou výrobu.

Od roku 2008 firma propustila většinu z původních 3000 zaměstnanců a zavřela několik poboček, například v Jeseníku.

Koncem listopadu začalo výběrové řízení na prodej výroby na míru, poslední funkční části OP. Vítěz řízení by měl být znám na přelomu ledna a února.

Podle odhadů zvláštního insolvenčního správce pro zpeněžování majetku OP Jiřího Kocvrlicha výnos z prodeje přesáhne 100 milionů korun.

Více než pět set věřitelů vystavilo v půli září podniku účtenku na 2,145.708.708.149,10 Kč. Řada z nich se ovšem svých peněz nedočká.

Jak totiž vyplývá ze znaleckého posudku auditorské firmy TPA Horwath, rozprodej firmy vynese necelou miliardu.

 

Právě se děje

Další zprávy