Muž pod falešnou identitou okrádal uživatele Facebooku

ČTK ČTK
8. 1. 2014 13:26
Z jejich telefonních účtů odčerpal víc než půl milionu korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Nový Jičín - Nezaměstnaný jednadvacetiletý mladík z Karvinska podváděl podle policie uživatele sociálních sítí Facebook a Badoo.

Naboural se do cizích profilů. Pod falešnou identitou pak zneužíval důvěru lidí a jejich telefonní účty. Z nich údajně odčerpal víc než půl milionu korun. Počet poškozených už přesáhl čtyři stovky, řekl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

"Mladík je z Karvinska, poškození z celé České republiky. Vyšetřování vede novojičínská policie, protože první podvedený byl od nás," uvedl.

Se zneužíváním profilů na sociálních sítích má podle něj obviněný bohaté zkušenosti. Začal s tím už během studia na střední škole. Za to byl už i odsouzen k podmíněnému trestu.

V roce 2012 se ale ke svému "koníčku" vrátil. Dokonce si z něj podle policie udělal zdroj peněz. "Svou drzostí zneužil důvěřivosti a lehkovážnosti několika stovek poškozených. Většině z nich ještě nebylo 18 let. Komunikoval s nimi prostřednictvím Facebooku a Badoo. Následně jim odčerpával finanční prostředky z telefonních účtů, které použil pro hru poker na internetových serverech," uvedl Gřes.

Úplně na počátku této série podle policistů získal hesla k facebookovému profilu bývalé přítelkyně. Pod jejím jménem pak oslovil její přátele. Od některých z nich také vylákal přístupové údaje k jejich účtům. Takto si vytvořil široký okruh lidí, které oslovoval pod falešnou identitou.

"Na jejich telefony si pak nechával přeposílat pod smyšlenou záminkou kódy. Ty mu umožnily z telefonního účtu odčerpat peníze. "Například tvrdil, že si nechá na číslo poškozeného poslat zapomenuté heslo," doplnil mluvčí.

Mnozí mu podle policistů ochotně a naivně požadované údaje zaslali a pak s hrůzou zjišťovali, že mají dluh u mobilních operátorů. Často šlo o děti, kterým jejich telefonní účty platí rodiče. Poškozenými jsou tedy také rodiče, ale i firmy, na které jsou mobilní telefony vedeny.

 

Právě se děje

Další zprávy