Výbuch ve Frenštátu zavinil nájemník, uhořel zaživa

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 24. 10. 2013 11:58
Policie potvrdila, že tragédii zavinil muž z přízemí, proto případ odložila
Zničený dům ve Frenštátu.
Zničený dům ve Frenštátu. | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Moravskoslezská policie oficiálně potvrdila, že únorový výbuch ve Frenštátě pod Radhoštěm zavinil Antonín Blažek, který bydlel v přízemním bytě.

Neštěstí se stalo 17. února. Při výbuchu zemřelo šest lidí, včetně tří dětí a viníka. Policie proto případ odložila.

"Opravdu se jedná o Antonína Blažka, který čin udělal úmyslně," potvrdil ve čtvrtek šéf ostravské kriminálky Antonín Řezníček. Podle kriminalistů měl muž v plánu zničit celý dům i se všemi lidmi.

O tom, že viníkem je právě Blažek, se ovšem hovořilo již po výbuchu, nájemník měl s ostatními obyvateli dlouholeté spory.

Blažek se podle policie na čin připravil. "Nejprve zamknul oba vchody a zalomil v zámku klíče. Pak pustil plyn u sebe a poté ve sklepě, kde odstranil kuželový ventil plynového potrubí," popsal nyní Řezníček.

Při tom ho jeden ze sousedů vyrušil. "To máte za to," řekl mu Blažek. Krátce na to nastala exploze.

Plyn se nahromadil ve sklepě a přízemí domu. Kdyby měl Blažek ještě několik minut čas, zaplnil by plyn celé schodiště a pak by byl výbuch mnohem masivnější. Pravděpodobně by si vyžádal i více obětí a ohrozil by i lidi ze sousedního vchodu.

Kriminalisté nevědí, čím Blažek výbuch způsobil. "Nevíme, zda měl v ruce zapalovač či sirky," řekl šéf Moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Kriminalista: bylo to jako z hororu

Výbuch a následný požár dům zcela zničil. Ještě před explozí donutil Blažek manželku a děti, se kterými se nestýkal, aby si z bytu odnesli své věci. Byt byl před neštěstím prodán v exekuci a Blažek to dával za vinu právě sousedům.

"Manželka o jeho plánech nevěděla. V bytě byla naposledy okolo 02:00. Odvezla si na vozíku část svých věcí," řekl kriminalista. Dodal, že pravděpodobně hned po tom Blažek začal výbuch připravovat. Okolo 03:45 nastala exploze.

Podle svědectví některých obyvatel domu Blažek při výbuchu hned nezemřel. Nějakou domu se v hořícím domě pohyboval.

"Muž, který při explozi přišel o dvě děti, jej viděl na chodbě. Přišel za ním do bytu, když děti v troskách hledal. Údajně celý hořel. Vidět mu byla jen hlava. Bylo to jako z hororu," řekl kriminalista Roman Pasečný.

Blažek se podle něj podivil, že soused přežil. "Ty jsi mi zabil děti," křičel prý na viníka mladý muž.

Pak se podle Pasečného Blažek vydal do nejvyššího patra. Tam bydlel předseda sdružení nájemníků. "K bytu už ale nedošel. S ohledem na to, jaké popáleniny utrpěl, zemřel na schodišti," řekl kriminalista.

Výbuchu se nedalo zabránit

Kužel uvedl, že policisté se zabývali i tím, zda se tragédii nedalo předejít. Podle některých obyvatel této části Frenštátu viník sousedům vyhrožoval. Policisté ale nezjistili nic, co by potvrzovalo jeho nebezpečnost.

Připouští, že byl problémový, stěžoval si a okolí obtěžoval. "Policie musí mít zákonný důvod zakročit. Z našeho prověřování nevyplynulo nic, na základě čeho bychom v minulosti mohli zasáhnout," řekl Kužel.

Třípatrový dům se šesti byty exploze a následný požár kompletně zničily, škody utrpěly také dva sousedící domy. Poškozený dům byl proto stržen a srovnán se zemí.

Tragédie vyvolala vlnu solidarity. Do sbírky na pomoc lidem ze zničeného domu už lidé, firmy i obce poslali více než 21 milionů korun. Prvních 15,6 milionu už město postiženým lidem vyplatilo. Za peníze si obyvatelé postaví nové domky, trosky byly odstraněny a už nikdy by na něm žádná budova neměla stát.

Kdyby muž výbuch přežil, za obecné ohrožení by mu hrozilo 15 až 20 let, případně výjimečný trest.

 

Právě se děje

Další zprávy