Obvod má zájem o Přednádraží. Skandál, říká majitel

ČTK ČTK
3. 9. 2013 14:51
Moravská Ostrava a Přívoz chce jednat s městem o zapojení do dražby pozemků v ghettu
Přednádraží.
Přednádraží. | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz chce jednat s vedením města Ostravy o možnosti zapojení do elektronické dražby pozemků v ostravském ghettu Přednádraží, z něhož se během uplynulého roku muselo vystěhovat přibližně 200 lidí.

Informovala o tom mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Dražba byla nařízená kvůli dluhům společnosti majitele nemovitostí Oldřicha Roztočila - Domy Přednádraží, s.r.o. Roztočil záměr považuje za skandální.

"Rada městského obvodu oslovila primátora města Ostravy Petra Kajnara se žádostí o uskutečnění schůzky, na které by se probrala možnost účasti města na dražbě nemovitostí v lokalitě Přednádraží," uvedla Pondělíčková. Dodala, že oblast je vnímána jako lokalita sociálně vyloučená a obvodu není lhostejný její další osud po dražbě.

"V současné době nemáme žádný konkrétní záměr využití této lokality, ale nechceme, aby zde vznikly ubytovny, případně ghetto a problémy s tím spojené. Proto chceme jednat s městem o možnostech odkoupení daných nemovitostí," vysvětlila Pondělíčková.

Ještě letos v květnu přitom obvod tvrdil, že by o případnou dražbu zájem neměl. Zatím není jasné, zda by dražitelem měl být obvod, nebo město. "Na schůzce s vedením města si chceme vyjasnit i to, zda by se obvod případně město mělo vůbec dražby účastnit, ale z pohledu obvodu by bylo vhodné, aby se město či obvod dražby zúčastnily," uvedla Pondělíčková.

Majitel nemovitostí Roztočil v úterý řekl, že všechny strany vždy tvrdily, že o nemovitosti zájem nemají a nikdy mít nebudou. "Od začátku jsem upozorňoval na to, že se mi zdá postup všech dotčených úřadů naprosto nestandardní a že celou dobu sledují snahu o likvidaci lokality," uvedl Roztočil, který se domnívá, že jeho firma se v problémech ocitla právě kvůli postupu úřadů.

"Jestli teď drze uvažují o tom, že se přihlásí do dražby, tak to víceméně pokládám za skandální," doplnil Roztočil, který doufá, že se mu podaří dražbu odvrátit a znovu v lokalitě zavést sociální bydlení.

Nejméně za milion

Dražba se bude konat 30. září od 13:00. Nejnižší podání bylo stanoveno na 1,048 milionu korun. Znalec v posudku stanovil cenu nemovitostí na zhruba 1,6 milionu korun a nejnižší podání podle zákona činí dvě třetiny výsledné ceny.

Problematická situace v Přednádraží trvá od loňského léta, kdy stavební úřad rozhodl, že obyvatelé musejí lokalitu opustit, protože domy jsou nebezpečné. Řada z nich to odmítala a ve spolupráci s neziskovými organizacemi usilovala o záchranu lokality.

Boj ale nakonec vzdali a poslední obyvatelé se odstěhovali letos v červenci. V místě zůstaly zdevastované domy, z nichž zloději odnesli prakticky vše, co bylo možné zpeněžit.

 

Právě se děje

Další zprávy