Strážník zastřelil lupiče, který s nožem přepadl pumpu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 1. 2013 13:08
Událost se stala v noci na středu na benzinové stanici
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: CCS

Karviná - Městský strážník zastřelil v noci v Karviné ozbrojeného nemaskovaného lupiče, který přepadl tamní benzinovou stanici.

Událost nyní vyšetřuje policie. Mluvčí karvinských policistů pouze uvedla, že prověřují úmrtí muže související se zákrokem strážníků.

"V tuto chvíli čekáme na rozhodnutí, kdo se bude případem zabývat. Zda jej nepřevezmou krajští kolegové," řekla.

Ozbrojený muž se pokusil přepadnout čerpací stanici nedaleko supermarketu Tesco v úterý večer po 22:00. Při činu jej vyrušili strážníci. Česká televize uvedla, že strážník nožem ozbrojeného lupiče dvakrát vyzval, aby zbraň odložil. Muž nereagoval a strážník ho zasáhl dvěma výstřely.

"Dvaatřicetiletý muž v okamžiku příjezdu záchranářů nejevil žádné známky života. Střelná poranění, která utrpěl, byla smrtelná a postižený jim na místě podlehl ještě před příjezdem záchranné služby. Zasahující lékař již mohl jen konstatovat smrt muže," popsal mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Událost vyšetřují policisté. Strážníci, kteří jsou zaměstnanci karvinského magistrátu a jejichž hlavním velitelem je primátor, totiž nepodléhají Generální inspekci bezpečnostních sborů. Ta se zabývá podobnými událostmi, pokud v nich sehráli nějakou roli policisté.

Mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová řekla, že není oprávněna ke střelbě podávat jakékoliv informace.

Magistrát: Zásah byl oprávněný

"Vše je v kompetenci policie. Té jsme vše předali a nyní čekáme na výsledek," uvedla. Naznačila ale, že magistrát stojí za strážníkem, který střílel. "Předpokládáme, že podle informací, které máme, byl zásah oprávněný," řekla.

V té souvislosti se vyjádřil i mluvčí karvinských strážníků Václav Ožana. "I nadále kolega, který střílel, ale i další přítomní, zůstávají v zaměstnaneckém poměru. V tom se nic nemění," řekl.

Dodal, že zasahující strážníci byli vybaveni kamerovým systémem, který celý incident zaznamenal. Záběry si už vyžádala policie. "Budeme je vyhodnocovat. Stejně tak i záznamy z kamer, které jsou nainstalované v areálu čerpací stanice," řekla Viačková.

Loupil i policista

Případy, kdy městský strážník při zásahu služební zbraní usmrtil pachatele, jsou velmi výjimečné. Předseda Asociace strážníků obecních a městských policií (ASČR) Miroslav Stejskal si vzpomněl jen na jeden případ z roku 1999.

V Praze 8 se tehdy hlídka městské policie snažila zastavit auto, jeho řidič však na strážníky najížděl a pak na ně i střílel. Strážníci palbu opětovali a jedna ze střel útočníka zabila. "Celkově ty případy mohou být za posledních 20 let dva nebo tři, ale centrální statistika se u nich nevede," řekl.

Čerpací stanice, kde se střelba v úterý odehrála, přitom podobnou událost už pamatuje. V roce 2001 ji přepadl se zbraní v ruce státní policista - sedmadvacetiletý komisař karvinského obvodního oddělení. Toho při zákroku zastřelil kolega, který byl náhodou uvnitř. Vystřelil celkem čtyřikrát. Krátce před tím policista přepadl prodejnu tabáku v Petřvaldě.

Zastřelený policista byl na nemocenské kvůli zraněnému kolenu. Osobně se s členy hlídky a čerpadlářem neznal. Při vyšetřování se zjistilo, že neodevzdal asi 4 tisíce korun, které vybral na pokutách.

 

Právě se děje

Další zprávy