V části Moravskoslezského kraje platí smogová situace

ČTK ČTK
15. 1. 2013 13:54
Téměř trojnásobně jsou překročeny limity polétavého prachu v ovzduší i v Přerově
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Ostrava - Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu byla v úterý v části Moravskoslezského kraje vyhlášena smogová situace.

Platí pro Ostravsko, Karvinsko a část Frýdecko-Místecka. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový je překročen na všech měřicích stanicích. Například v Bohumíně a Českém Těšíně na Karvinsku dosáhl tento limit dnes dopoledne více než čtyřnásobku.

"Dnes nepředpokládáme vzhledem k meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace. Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou imisního limitu, v Moravskoslezském kraji místy až čtyřnásobně," uvedli meteorologové.

Průměrný denní limit pro polétavý prach byl v regionu ráno v rozmezí od 114 do 194 mikrogramů na metr krychlový s nejnižší hodnotou v Opavě a nejvyšší v Třinci. Dopoledne se pohyboval v rozmezí od 118 do 207 mikrogramů na metr krychlový, nejmenší hodnota zůstávala v Opavě, nejvyšší v Českém Těšíně.

Také aktuální hodinové koncentrace mají vysoké hodnoty, meteorologové podle nich situaci v regionu označují za špatnou a na většině míst dokonce za velmi špatnou. Například ve Věřňovicích na Karvinsku dosáhla aktuální hodinová hodnota mezi 10:00 a 11:00 364 mikrogramů na metr krychlový.

Foto: Smog dusí svět, některá města skoro nejsou vidět

Rozptylové podmínky se v regionu zhoršují především v zimě, na špatnou kvalitu vzduchu má vliv hlavně průmysl, ale i doprava nebo lokální topeniště.

Přestože se například množství prachu vypouštěného do ovzduší průmyslovými podniky každoročně snižuje, region stále patří ke krajům s nejhorším ovzduším v Evropě.

Špatně se dýchá i v Přerově

Téměř trojnásobně jsou překročeny limity polétavého prachu v ovzduší i v Přerově. Podle meteorologů nebudou vyhlídky lepší ani v příštích hodinách. Na situaci už reagoval také přerovský magistrát, který lidem doporučuje omezit pohyb venku i větrání. Zhoršené ovzduší je i v Olomouci a Prostějově.

Nejvyšší čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu jsou nyní v Přerově, kde se průměrná hodnota pohybuje na 130 mikrogramech polétavého prachu na metr krychlový.

"Zhoršily se rozptylové podmínky, škodliviny v ovzduší se postupně nakumulovaly, až dosáhly těchto hodnot. Výrazné zlepšení rozptylových podmínek neočekáváme dnes ani ve středu," řekl pracovník z ostravské pobočky ČHMÚ Petr Drobek.

Hůře se lidem dýchá také v Olomouci, kde denní hodnoty dopoledne dosáhly 111 mikrogramů na metr krychlový. V Olomouci i v Přerově označují odborníci nyní situaci s ovzduším za špatnou.

Dvojnásobně jsou překročeny také denní koncentrace v Prostějově. Naopak zcela bez problémů se dýchá lidem v Jeseníku, podle přístrojů se tam hodnoty polétavého prachu vejdou do limitů.

Zhoršené rozptylové podmínky trápily obyvatele těchto měst i na konci prosince.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Co způsobuje smog?

 

Právě se děje

Další zprávy